Coadă la vot în Brescia, la alegerile prezidențiale din 16 noiembrie FOTO:Digi24
"Nu aveţi avantajul natural pe care îl au Polonia şi Cehia, acela al unei diaspore mari, active şi vocale, dar românii din America au o voce, în anumite zone, spre exemplu Ohio, sunt vocali şi activi politic. Sunt câţiva foşti ambasadori americani care continuă să joace un rol puternic în numele României, al intereselor României, au o afinitate persistentă pentru România. Fostul meu şef, Nick Taubman, este încă foarte activ şi ştiu că a fost aici în mai multe ocazii. El este un susţinător activ al relaţiilor economice", a declarat, luni, fostul însărcinat cu afaceri al SUA în România, Mark Taplin, întrebat de modul în care interesele României sunt susţinute la Washington, în comparaţie cu cele ale Poloniei, Ungariei sau Cehiei.
"Ce cred că este interesant este faptul că (Nicholas Taubman) este în permanent contact cu Mark Gitenstein", a mai spus Taplin, amintind că primul a fost numit sub Administraţia republicană a lui George W. Bush, iar Gitenstein sub cea a democratului Obama. "Doi oameni care din punct de vedere politic nu au prea multe în comun, sunt legaţi de angajamentul şi de pasiunea de a ajuta România", a punctat fostul diplomat.
Totodată, acesta a subliniat faptul că "de mult timp diplomaţia românească este foarte bună", cu o serie de ambasadori "foarte eficienţi", precum Mircea Geoană.
"Aveţi mulţi prieteni de partea americană, inclusiv foşti diplomaţi care rămân implicaţi şi cred că nu este întotdeauna aceeaşi situaţie cu alte ţări, e ceva special în această relaţie româno-americană", a mai spus fostul însărcinat cu afaceri.
Mark Taplin, fost însărcinat cu afaceri şi adjunct al şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti între 2005 şi 2008, a susţinut, luni, la Bucureşti, o conferinţă privind cooperarea între Statele Unite şi România în contextul împlinirii a 135 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două ţări.
Cum explică absența unui ambasador
Fostul însărcinat cu afaceri al SUA Mark Taplin a declarat, luni, că absenţa unui ambasador american la Bucureşti este "o anomalie", fiind în contrast cu relaţiile apropiate dintre cele două ţări, subliniind, totodată, că situaţia este o reflectare a politicii interne americane.
Întrebat ce părere are despre faptul că nu există de atât timp un ambasador american la Bucureşti, Mark Taplin, fost însărcinat cu afaceri al SUA în România, în perioada 2005-2008, a precizat că situaţia este similară şi pentru alte numiri pentru posturile de ambasadori americani sau judecători federali.
"Nu am mai avut o astfel de experienţă în istorie. Situaţia referitoare la România (...) nu are nimic de-a face cu relaţia noastră, de fapt este în contrast cu relaţiile apropiate pe care le avem cu România, e o anomalie", a declarat Taplin.
"Înţeleg, sunt peste doi ani, este neobişnuit, dar este o reflectare a politicii interne, a blocajului din SUA", a spus fostul însărcinat cu afaceri, subliniind că vorbeşte în nume personal.
Taplin şi-a exprimat speranţa că o nominalizare pentru postul de ambasador în România se va face în curând. "Cred că lucrurile se mişcă în direcţia potrivită", a punctat Mark Taplin.
El a mai spus că indiferent dacă va fi un diplomat sau o persoană numită politic viitorul ambasador va face "o treabă extraordinară".
Ultimul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, şi-a încheiat misiunea pe 14 decembrie 2012.