Calvarul a început pe 26 iulie când fata de 11 ani şi-a înţepat piciorul stâng într-un cui,în casa asistentului maternal care o avea în grijă. Imediat, femeia a dus-o la Spitalul Municipal Târnăveni, unde medicul i-a făcut vaccin antitetanos.
„I s-a administrat o fiolă de Tetanox, vaccin antitetanic, după care i s-a recomandat să se prezinte în seviciul ambulator în condiţiile în care apar ceva probleme. Evoluţia pe moment a fost favorabilă”, a declarat directorul medical al Spitalului din Târnăveni, Răzvan Mihăileanu.
Totul părea în regulă, însă trei zile mai târziu durerile la picior au reapărut. La Spitalul Municipal Blaj, medicii i-au curăţat rana şi i-au prescris ibuprofen. După alte două zile, copilul a început să aibă dureri crunte în aproape tot corpul. S-a întors cu ambulanţa la Blaj, unde a primit şi antibiotice.
„S-a prezentat la serviciile de pediatrie cu un sindrom hipotemic, hipokinetic. În urma investigatiilor i s-a pus diagnosticul de infecţie bacteriană nespecifică şi ulterior, a doua zi a fost transferată la clinica de infecţioase din Alba Iulia”, a precizat directorul medical al Spitalului Municipal Blaj, Ioana Suciu.
Aici, medicii au chemat un elicopter SMURD care s-o ducă pe fetiţă la Târgu Mureş. Diagnosticul de la Spitalul de Urgenţă: tetanos. Vaccinul făcut în urmă cu nouă zile nu funcţionase.
„Prezenta hipotomie generalizată, dureri dorso-lombare, precum şi simptomatologie de tetanos. A fost internată pe secţia ATI copii, i s-a administrat tratamentul cu antibiotice specific bolii şi de asemenea i s-a adminstrat serul antitetanic”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu Mureş, Mariana Negoiță.
După patru zile în care fetiţa a stat între viaţă şi moarte, corpul ei slăbit a cedat.
„Ne-au zis că starea ei este staţionară, prin urmare ar fi semne de îmbunătăţire, iar în 5 seara ne-au anunţat că minora a decedat”, a precizat directorul DGASPC Alba, Sorin Chirilă.
Fetiţa era născută în Italia, de o mamă minoră. Direcţia pentru Protecţia Copilului precizează că fetiţa a primit toate vaccinurile obligatorii, de la momentul intrării în plasament, la vârsta de 2 ani şi jumătate. Nu e clar dacă le-a primit şi pe cele din primele luni viaţă, în Italia.
„Am făcut vaccin până la patru luni jumătate. Când s-a născut şi la trei luni şi jumătate. Nu mai îmi aduc aminte, am născut-o minoră şi n-am ştiut chestiile acestea”, a spus mama biologică a fetei.
„Dacă o persoană nu a fost vaccinată deloc sau a fost vaccinată doar parţial, atunci când se administrează o doză de vaccin după o plagă care poate să creeze risc de apariţie a tetantosului, anticorpii apar abia după două săptămâni”, a explicat medicul epidemiolog Maria Brumboiu.
Medicul de familie al fetei, care ar trebui să aibă o evidenţă a vaccinurilor, nu a vrut să facă nicio declaraţie. Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.