Studii recente privind media consumului anual de peşte în Uniunea Europeană arată că o persoană mănâncă cel puţin 20 de kilograme de peşte. România este la coada clasamentului cu o medie de sub 5 kilograme. Şi asta în condiţiile în care, spun specialiştii, peştele nu ar trebui să lipsească din alimentaţia săptămânală.
„Consumul de pește are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular. Se recomandă în perioadele de sarcină, se recomandă în diete ale afecțiunilor gastrointestinale”, afirmă Cătălin Platon, preşedinte Asociaţia Piscicultorilor din România.
Producătorii fac tot ce le stă în putinţă pentru a stimula consumul de peşte. Organizează târguri, expoziţii, simpozioane şi vor să facă din Novacul Afumat un brand de ţară.
„A obținut toate atestările în România, iar acum pleacă spre Bruxelles pentru a obține denumirea de origine protejată. Așa cum știm avem un singur produs în România față de Polonia care are 150”, susține Ruxandra Coc, producător.
„Peștele proaspăt și cel autohton mai ales peștii nostri crapul, știuca, șalăul sunt superiori din punct de vedere al calității față de peștele care este congelat”, spune George Calotă, producător.
Studiile arată că cine mănâncă peşte de două-trei ori pe săptămână are mai puţine probleme de sănătate.
Vitaminele şi grăsimile din peşte sunt cele care asigură funcţionarea normală a sistemului digestiv şi a celui cardiovascular.