Codul portocaliu vizează cu precădere afluenți ai Crișului Negru: Briheni, Crișul Pietros, Valea Roșie, Holod, Topa, Beliu (județul Bihor) și pe Sartis (județul Arad).
Pe de altă parte, se menține o avertizare cod galben pe râurile din bazinele Bega Veche, Bega, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera (județele Timiș și Caraș Severin), Vișeu, Iza, Țur, Lăpuș (județele Satu Mare și Maramureș), Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru - aval Tinca, Crișul Alb, Arieș (județele: Sălaj, Satu Mare, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara și Alba).
De asemenea, potrivit Institutului Hidrologic, este în vigoare și atenționarea hidrologică din 29 martie pentru Dunăre.
În aceste regiuni, din cauza precipitațiilor sau a topirii zăpezilor, se vor înregistra scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de inundație și ale cotelor de atenție.
Codul galben înseamnă risc de viituri sau creșteri rapide ale nivelului apei neconducând la pagube semnificative, dar necesită o vigilență sporită în cazurile de activități sezoniere și/sau expuse la inundații. În cazul codului galben se pot depăși cotele de atenție.
La codul portocaliu există risc de viituri generatoare de revărsări importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vieții colectivităților și siguranței bunurilor și persoanelor. În acest caz se depășesc cotele de inundație.