Poligonul din Sfântu Gheorghe nu a mai fost folosit de patru ani. Tocmai de aceea, edilii s-au gândit că ar putea folosi terenul pentru extinderea cimitirelor. Vor să construiască aici şi un centru de servicii medico - sociale şi un parc al eroilor.
În acest moment, cea mai mare urgenţă o reprezintă extinderea cimitirului din zonă. Autorităţile locale îşi doresc ca acest gard sa fie mutat, astfel încât o parte din suprafaţa de 70 de hectare să poată fi impărţită în acest scop, între cultele creştine.
„După ce obţinem drepturile de administrare ale acestor terenuri, să alocăm suprafeţe de teren bisericilor creştine, în vederea extinderii cimitirelor de care dispun, pentru că e o nevoie acută în municipiu, în acest sens", a spus consilierul local Miklos Zoltan.
Proiectul preluării poligonului nu este nou în Sfântu Gheorghe. Cu patru ani în urmă, edilii au strâns peste cinci mii de semnături pentru acest demers.
"Pai nu avem loc de înmormântare deloc, nici noi, nici alte confesii, nici oraşul, unde e cimitirul comunal al oraşului", a spus preotul paroh Dezso Andras.
"Cimitirul e foarte aglomerat şi sunt foarte multe evenimente când e nevoie să parchezi, deci şi parcatul şi extinderea cimitirului sunt absolut necesare", a spus un localnic.
Ministrul Apărării a anunţat că este gata să cedeze poligonul, cu o condiţie. O parte din investiţii să fie în beneficiul armatei.
"Sigur că atunci când, după analizele pe care le facem la minister, constatăm că acele cazărmi au şi fost disponibilizate şi nu mai sunt de folos armatei. E păcat să funcţioneze în continuare, când administraţia locală poate să le folosească pentru alte activităţi", a spus Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.
Edilii din Sfântu Gheorghe vor să ofere vânătorilor de munte, la schimb, terenuri în suprafaţa echivalentă, pentru a grăbi preluarea poligonului.