Roland şi Martha, doi turişti din Elveţia, au pornit cu bicicletele într-un tur al ţărilor europene. Cum au trecut şi prin Murfatlar s-au gândit să facă un popas în zonă.
„Am văzut că sunt câteva bisericuţe construite în piatră, dar nu ştim unde sunt. Nu le găsim”, spune Roland, turist din Elveţia.
Turiştii elveţieni caută de fapt cele şase biserici de cretă de la Murfatlar. Lăcaşele ce datează din secolele X-XI au fost descoperite în 1957. De atunci au rămas închise publicului pentru că sunt în pericol de prăbuşire. Cu toate acestea sunt incluse pe lista obiectivelor cu care primăria se mândreşte.
„Turiştii care vin aici pot admira doar construcţiile care adăpostesc bisericuţele de cretă. Cum arată lăcaşurile la interior pot să vadă în pliante sau pe Internet”, relatează Oana Manoilă, reporter Digi24.
„L-a introdus, cum să spun, din entuziasm, dar fără nicio bază pentru că acolo nu se poate intra”, spune Traian Cliante, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
„Unele dintre ele nu pot fi vizitate, deocamdată”, spune Florin Vintilă, managerul proiectului.
Turiştii nu au mai mult noroc nici dacă vor să viziteze crama de la Murfatlar, care a fost închisă în urmă cu un an. Chiar şi aşa, pliantele le promit oamenilor o experienţă de neuitat, cu muzică şi mâncare tradiţională. Şi lista continuă.
„Acesta este conacul lui Mihail Kogălniceanu, un monument istoric aflat pe harta oraşului Murfatlar. Turiştii nu pot intra să îl viziteze pentru că aici funcţionează o grădiniţă”, relatează Oana Manoilă, reporter Digi24.
Centrul turistic ne îndrumă şi spre Rezervaţia naturală Fântâniţa. Pliantele arată un loc cu flori, păsări și broaște țestoase. În realitate, oamenii sunt întâmpinaţi de un câine maidanez, tolănit printre gunoaie, iarbă uscată și resturi de la de grătare.
Localnicii nici măcar nu ştiu că centrul de informare turistică este deschis.
- Nu-i nimeni angajat acolo, că nu se vede nimeni acolo. Noi ne plimbăm pe acolo dar nu am văzut pe nimeni.
- Nu știu, n-am văzut uşi deschise niciodată...
Centrul a fost inaugurat în 2015 şi a costat peste 600.000 de lei, bani europeni. Până acum pe acolo au trecut doar 163 de turişti care s-au cazat însă în Constanaţa, pentru că în Murfatlar nu au găsit hoteluri sau pensiuni unde să înnopteze.
„Autorităţile locale ne-au asigurat încă de ieri că vom avea un punct de vedere oficial referitor la centrul de informare turistică. Astăzi însă, în Primărie nu este nimeni de găsit”, relatează reporterul Digi24.