În cazul atentatelor din Hexagon, primele forţe mobilizate au fost cele numite de francezi RAID, forţe de căutare, asistenţă, intervenţie şi destructurare care aparţin de poliţiei, dar au jurisdicţie doar în zona Parisului.
La misiunile de anihilare a teroriştilor desfăşurate la magazinul evreiesc şi la tipografia, unde se ascundeau atacatorii de la Charlie Hebdo, a participat şi Brigda de Intervenţie a Jandarmeriei Naţionale din Franţa, numită GIGN.
Aceste trupe au statut de forţe speciale şi sunt recunoscute ca fiind printre cele mai bine pregăite din lume. Se află în primele cinci într-un clasament mondial. La asaltul simultan asupra celor două obiective a participat şi Brigada de Căutare şi Intervenţie. Ofiţerii acestei unităţi dispun de echipamente de ultimă generaţie.
Şi în România sunt forţe pregătite să intervină în astfel de situaţii: Brigada Antitero a Serviciului Român de Informaţii, Batalionul Special de Intervenţie antiteroristă şi Acţiuni Speciale din cadrul Jandarmeriei, dar şi Forţele pentru Operaţii Speciale ale Armatei.
„Există structurile avizate ale statului român şi mă refer la serviciile de informaţii, la ministerul de interne care au unităţi disticte, bine antrenate. Sunt 24 de ore din 24 pregătite pentru a interveni atunci când apar crize nedorite de nimeni, dar posibile din perspectiva unor ev din ce în ce mai ingrijorătoare pe continentul European. Şi armata are formaţiuni de elită. Au experienţa teatrelor de operaţii care s-au confruntat direct cu insurgenţii care au acţionat izolat în diferite locuri”, a spus col. (r) Ion Petrescu, analist militar.
Fostul şef al SIE, Claudiu Săftoiu, consideră că un rol important în prevenirea atacurilor teroriste îl au serviciile de informaţii.
„Sediul problemei antiteroriste este la Serviciu Român de Informaţii, există divizia antiteroristă care acţionază în mod practic pentru culegerea de informaţii”, a spus Claudiu Săftoiu, fost director al SIE. Numărul total de forţe pregătite în România nu se cunoaşte. Informaţia este secretă.