Concedieri, spune şeful Guvernului, se vor face numai în sectoarele cu prea mulţi salariaţi. În cele cu deficit de personal, cum sunt Educaţia sau Sănătatea, se vor face angajări.
„Acolo unde la nivelul administrației centrale sunt prea multi angajați, să vedem ce facem cu ei, îi trimitem către regiune, către autoritățile locale sau facem restucturări. Eu nu merg pe șablonul hai să punem peste tot 25 % 15 %, ci merg pe ideea de a găsi domeniile în care nu avem nevoie de atât de mulți angajați la nivel central”, a declarat Victor Ponta.
Întrebat despre criteriile după care se vor face disponibilizările din sistemul bugetar, ministrul Economiei nu a dat niciun răspuns concret.
„Auditul va avea în vedere stabilirea responsabilităților pe fiecare compartiment, apoi evaluarea personalului care există și care e nivelul său de pregătire, urmând ca apoi să facem o compatibilizare între responsabilități și personalul care există”, a declarat ministrul Varujan Vosganian.
Criteriul performanţei, susţin consultanţii financiari, este foarte greu de aplicat într-o instituţie a statului. Mai degrabă oficialii ar stabili problemele dintr-o instituţie şi ar rezilia contractelor paguboase.
1,2 milioane de persoane lucrează în sectorul bugetar. Angajaţii din sectorul privat sunt mai mulţi, 3,5 milioane de persoane, dar insuficienţi pentru cât de multe persoane susţin prin contribuţiile lor. Din impozitele lor sunt plătite şi salarii pentru bugetari, dar şi pensii pentru 5,3 milioane de persoane.