Bucureştenii care nu-şi îngrijesc casele şi terenurile ar putea fi amendaţi cu 5.000 de lei! Şi patronii de magazine sau restaurante vor fi sancţionaţi la fel dacă nu îşi spală ferestrele sau nu le înlocuiesc pe cele sparte! Noua sancţiune îi vizează şi pe constructorii care nu termină lucrările în termenul prevăzut în autorizaţii. Proiectul Primăriei Capitalei va fi supus astăzi la vot.
Capitală cu pretenţii europene, Bucureştiul este sufocat de ruine şi gunoaie. Multe clădiri stau să cadă. Au pereţii putrezi şi acoperişuri găurite. Sunt locuite de oameni prea nepăsători sau prea săraci ca să le repare. Peste drum de Liceul Xenopol, trei case vechi au ajuns groapă de gunoi şi dormitor pentru oamenii străzii.
Nu-i singurul loc care arată aşa şi care e ignorat de autorităţi. Din 2008, pe strada Filibiliu, la numărul 9, un fost azil- spital a ajuns, la rându-i, groapă de gunoi şi loc de întâlnire pentru narcomani.
În fostul cartier evreiesc, un ansamblu de imobile adăposteşte nouă familii. Toate sunt şubrede, cârpite, urâte şi se pot prăbuşi oricând. Locatarii lor dau vina unii pe alţii, şi pe autorităţi, depotrivă.
Altă stradă, alte probleme, alţi oameni peste care planează pericolul.
Pentru toţi aceşti proprietari şi chiriaşi ai clădirilor insalubre şi degradate, edilii pregătesc amenzi de până la 5.000 de lei! Sancţiunile îi vizează pe toţi cei care nu îşi renovează faţadele sau nu-şi curăţă curţile. Noile sancţiuni le vor fi aplicate şi proprietarilor de magazine care nu îşi spală geamurile, ori nu şi le înlocuiesc pe cele sparte.
Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al sectorului 3: „Ar aduce mai multă disciplină şi ar reafirma la nivel local necesitatea respectării prevederilor legislaţiei generale, legislaţiei naţionale, în ceea ce priveşte îngrijirea bunurilor proprii.”
Ionuţ Crosman, chiriaş la stat: „Dacă vine şi amendează, vă daţi seama că toţi care suntem în situaţia asta vom face contestaţii! Suntem chiriaşi la stat!”
Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2: „Nu au ca scop strângerea mai multor bani. Au ca scop o presiune pe proprietari pentru a-şi face, a-şi renova aceste clădiri”.
Şi totuşi, cosmetizarea Bucureştiului este posibilă.
În Capitală sunt acum 700 de clădiri periculoase.