Crescătorii din Vurpăr, care şi-au făcut şi o asociaţie, se mândresc că sunt singurii din judeţul Sibiu sută la sută certificaţi ecologic - de la păşuni, la culturile de furaje şi până la produsele finite din lapte de oaie. În fiecare an, de Florii, ei organizează un târg de unde oamenii îşi pot alege mielul pe care să-l pună pe masa de Paşte. Preţul pentru un miel de peste 20 de kilograme a ajuns la 300 de lei.
Cumpărător: „Miel ecologic, pentru masa de Paşte.”
***
Cumpărător: „Io aşa cred, că-i mai bun, nu? Știi ce mănânci.”
Crescătorii şi-au convins cumpărătorii cu argumentul că vând animale din rase tradiţionale româneşti, crescute la fel ca acum sute de ani.
Crescător: „Le dăm fân, porumb, de-al nostru, atât. Lucernă... ce avem noi, ce producem noi.”
În comuna sibiană sunt certificate ecologic 13.000 de oi.
Ioan Linerth, primar Vurpăr: „Este un lucru foarte mare comunitatea respectivă nu are alte venituri, decât din creşterea ovinelor şi a bovinelor.”
Târgul se organizează de cinci ani în comuna Vurpăr, cu o săptămână înainte de Paşte.
Ioan Dragomir, organizator: „E mult mai bună marfa noastră decât cea din magazine, care e plină de E-uri şi de alte substanţe chimice, care dăunează sănătăţii.”
Pe lângă mândria de a oferi miei crescuţi cu metode ecologice, fermierii de la Vurpăr au şi un of: preţurile de anul acesta sunt mai mici decât în trecut pentru că nu prea e cerere mare.