Dacă la inovaţii nu se înghesuie, la afaceri clandestine se cam îndeamnă studenţii. Mulţi îşi vând locul din cămin: sunt pline site-urile de anunţuri, cu preţuri care încep de la 200 de euro. Urmăriţi un material filmat cu camera ascunsă.
-200 de euro şi la fiecare lună achitaţi (n.r. întreţinerea lunară) sau achit eu. Dacă trebuie să achităm la administrator, ne putem întâlni în fiecare lună.
-Nu putem vorbi cu administratorul direct?
-Nu...
Este doar unul din tinerii care oferă la negru cazare în cămine. Cere mai puţin decât alţii pentru că stă într-o cameră de patru locuri. Vânzătorul de ocazie are şi o soluţie pentru acoperirea tranzacţiei ilegale, în caz de control.
-Am legitimaţia de cămin şi scot poza mea şi pun poza lui. Şi dacă te întreabă de buletin spui "Nu îl am". Îl ai acasă, ştii?
Alt campus studenţesc, aceeleaşi tranzacţii.
-Costă 1.500 de lei pe an, două persoane în cameră.
Chiar dacă an de an se fac controale şi sancţiunile sunt aspre, vânzarea la negru a locurilor în cămin continua să rămână o afacere profitabilă. Unii studenţi îşi condamnă colegii.
Student: “Nu este ok pentru că aceste locuri ar trebui date în funcţie de performanţele şcolare.”
Studentă: „Din moment ce nu vrei să stai în cămin ar trebui să laşi locul liber. Să îl laşi la facultate să îl redistribuie.”
Bogdan Budeanu, director Direcția de Servicii Studențești la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași : „Sunt verificări în anul universitar. Evident că va fi informată și conducerea facultății de care aparține și dumnealor pot lua măsuri inclusiv pe zona educațională.”
Ivona Burduja, purtătorul de cuvânt al UMF Iaşi: „Studenții care au tentativa de a-și vinde locul în cămin nu mai au dreptul să mai aibă cazare pe toată durata facultății în căminele universității.”
În campusurile studenţeşti din Iaşi sunt peste 17.000 de locuri de cazare. Tarifele lunare sunt între 120 şi 500 de lei pe lună, în funcţie de numărul de locuri din cameră şi de condiţii.