Secretele modelului britanic de educație, preferat de tot mai mulți români
Britanicii poate n-au umor, dar au şcoli bune. Programa lor este gândită să îi lase pe copii să îşi urmeze vocaţia, să nu îi sufoce cu lecţii aride de ştiinţe exacte şi să îi înveţe actoria, ca să poată comunica uşor. Adăugaţi la asta teme pentru acasă puţine şi ore ne-convenţionale în laboratoare. Este reţeta ce face fericit orice elev dacă părinţii pot să plătească taxe anuale care ating valoarea unei garsoniere. Cu toate acestea, două şcoli de la Bucureşti care folosesc programa britanică nu duc lipsă de cereri.
La prima lor oră, Şcoala Britanică de la Bucureşti i-a învăţat pe elevi să prepare cafeaua ...ştiinţific. Copiii au învăţat să potrivească focul şi ingredientele astfel încât să obţină o băutură delicioasă. Acest mod de predare îi încântă pur şi simplu.
„Nu e cum mi-au explicat părinţii când erau ei mici, tot ce făceau ei chimie, matematică, română şi pentru nimic, pentru că acum spun că nu le folosesc pe toate zilnic, şi îi tot puneau sa facă asta zilnic, dar pe noi noi nu... ne pune, ne întreabă când suntem acum mici ce dorim să facem și așa ne construiește viitorul”, spune Mihai.
În sistemul britanic ce se aplică şi la şcoala din Bucureşti, numărul de discipline scade pe măsură ce elevii trec dintr-o clasă în alta. Copiii au vacanţe la jumătatea trimestrelor unu şi doi, iar profesorii devin nişte prieteni mai mari care îi învaţă lucruri utile.
„Am și libertatea să vorbesc cu profesorii fără nicio problemă”, spune Maria, elevă.
Şcoala Britanică de la Bucureşti reuşeşte să nu îi satureze pe elevi cu orele de ştiinţă. Chimia, fizica şi biologia nu sunt predate în acelaşi timp.
„Ei fac chimie pentru 6 săptămâni, iar apoi schimbăm cu biologie, cu fizică şi apoi o luăm de la capăt”, spune Christopher Baker, profesor de ştiinţe.
Programul este pigmentat cu lecţii de actorie care încep din clasele primare. Elevii învaţă într-un mod atrăgător cum să comunice fără trac şi cum să capteze atenţia.
Programa şcolară britanică este gândită special ca să ajute elevul să afle singur ce carieră i se potriveşte. Iar în ultimii doi ani de liceu, sistemul îi dă şansa să se concentreze în domeniile în care străluceşte.
„În clasele a XI-a şi a XII-a elevii se specializează în trei sau patru discipline, pentru că asta cer universităţile”, afirmă Philip Walters, directorul Şcolii Britanice .
Sistemul britanic este folosit şi la Şcoala Internaţională Bucureşti unde învaţă elevi din 45 de ţări.
„Este un mediu foarte prietenos. Iar faptul că elevii vin din toate naționalitățile îl face mult mai bun”, afirmă Maria.
„Avem destule teme, nici multe, nici puține, sunt destule astfel încât să revizuiești ce ai făcut la școală și e de ajutor”, spune Ali.
Profesorii sunt români, turci, englezi şi canadieni, dar toţi predau în limba engleză.
„Valorile principale pe care elevii le învaţă aici sunt respectul și succesul. Vor şti care sunt slăbiciunile şi punctele lor tari, vor şti să ia decizii bune pentru viitorul lor”, afirmă David Newsham.
Elevii care învaţă în România după sistemul britanic au început deja cursurile la începutul lunii. Un an de studiu costă între 9.000 şi 21.000 de euro în funcţie de clasă.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News