Cei mai mulţi dintre elevii de la această școală nu au pus niciodată piciorul într-un tren. Copiii au povestit că atunci când merg în vacanță cu familia folosesc mașina sau avionul ca mijlocul de transport. De fapt, trenul a ajuns să fie folosit de tot mai puţine persoane, în condiţiile în care deplasarea cu maşina durează mai puţin în România din cauza situaţiei precare a infrastructurii feroviare.
Cum săptămâna aceasta elevii sunt în programul „Școala altfel”, dascălii unei şcoli private din Craiova au decis că elevii ar trebui să facă o plimbare. Aşa că s-au urcat cu ei în tren şi au plecat spre Piatra Olt. Angajații CFR s-au conformat şi au încearcat să-i facă pe copii să redescopere călătoriile cu trenul.
„(Ai mai fost vreodata cu trenul?) Nu, niciodată.( În vacanțe cu părinții cu ce mergi?) Cu avionul sau cu mașina. (O să le ceri să mergeți mai mult cu trenul?) Da, o sa le cer", a spus un copil.
„Îmi place foarte, foarte mult pentru că pot să văd peisajele și tot felul de alte chestii, animalele. Din avion nu le vezi...Da, acolo văd norii”, a adăugat un alt elev.
Învăţătorii spun că şi-au propus să le ofere elevilor o experinţă pe care o cunoşteau doar din cărţi.
„A fost foarte frumos pentru ei, au fost încântați. Mai ales că acest tren oprea din stație în stație. Nu știau ce e aia haltă, stație”, a spus învățăroarea Iulia Tănasie.
„Mulți au descoperit astăzi trenul, astăzi au aflat că este cel mai prietenos mijloc de transport în comun. Prietenos cu mediul înconjurător. E un lucru care ne bucură. Ne-au promis că o să mai vină”, a adăugat revizorul regional CFR Craiova Costel Tudosie.
CFR Craiova a pus la dispoziţia şcolilor o garnitură de tren în fiecare zi din săptămâna „Școala altfel".
„Este o experiență prin care am învățat, că doar suntem în săptămâna altfel. Am învățat lucruri pe care le știam dar aplicate altfel se consolidează", a spus directoarea unei școli private Alina Cristuinea.
Genul acesta de experienţe îi ajută mai mult pe elevi să înveţe, dar astfel de experienţe se întâmplă însă mult prea rar în şcolile din România. Programul „Școala altfel” se desfăşoară doar o dată pe an timp de o săptămână.