16 elevi de la Colegiul Naţional Grigore Moisil din Braşov au fost aleşi să participe anul acesta la American Computer Science League în America, unul dintre cele mai importante concursuri internaţionale de programare. Unii dintre ei nu sunt la prima experienţă de acest fel, ba mai mult, s-au întors cu rezultate foarte bune, inclusiv locuri întâi.
„Foarte multă pregătire, foarte mult antrenament, stăm după ore, de la trei până la şase ore câteodată, ca să ne pregătim intens pentru acest concurs. Pot să zic că acest concurs m-a format nu doar în programare, cât ca şi om. Cred că vor conta şi într-un CV, dar va conta pentru mine, pentru experienţă şi tot ce s-a întâmplat”, spune Cornel Goran, elev clasa a XII-a.
Pentru unii dintre liceenii, concursul de programare din Statele Unite reprezintă o oportunitate de angajare în cadrul unora dintre cele mai mari companii IT.
„Unii dintre ei, din păcate, sunt în străinătate, lucrează la firme renumite, alţii au rămas în România, cu toţii se descurcă foarte bine şi sunt oameni de bază în companiile în care lucrează”, spune Manuela Şerban, profesor de informatică.
Pentru deplasare, fiecare elev are nevoie de 2.500 de dolari. Din această sumă, taxa de participare la concurs este de două sute de dolari pentru fiecare echipă. Şcoala nu poate sprijini însă pe elevi.
„Concursul a fost în calendarul competiţiilor regionale dar fără finanţare, Consiliul Judeţean ne-a ajutat până anul trecut. Primăria ne-a ajutat, nu chiar în fiecare an dar anul trecut nu”, spune Milena Popa, directorul Colegiului Naţional "Grigore Moisil", Braşov.
Primăria susţine că, pentru a-i ajuta, solicitarea trebuie făcută cu un an înainte.
„Ar fi fost de dorit dacă se poată să se depună solicitările înainte de aprobarea bugetului, astfel încât să putem să stabilim acele cheltuieli în bugetul aprobat de cptre consiliul local”, declară Sorin Toarcea, purtător de cuvânt primăria Braşov.
„Din punct de vedere legal, ei sunt în afara concursului Ministerului Educaţiei Naţionale. Deci fonduri din partea inspectoratului nu pot primi”, afirmă Victor Vijoli, inspector școlar general adjunct ISJ Brașov.
Concursul din Statele Unite se organizează de 27 de ani iar la el participă peste 200 de echipe din toată lumea.