„Reporter: E special pentru domnul Ponta (modificarea adusă Legii educaţiei – n.r.)?
Sorin Cîmpeanu: Oricine poate să spună orice. Evident că este o problemă generată de acea solicitare. Pentru a o pune în aplicare trebuie să am cadru legal.
Dacă cineva vrea să renunţe la diploma de Bacalaureat (...) ai renunţat şi la cei patru ani de pregătire. (...) Dacă eşti dispus să reiei procesul de pregătire integral şi să îl şi plăteşti, ok, renunţă.
Reporter: Adică faci din nou liceul?
Sorin Cîmpeanu: Exact! (...) Nu văd prea multă lume dispusă să facă, din nou, liceul şi să îl facă şi pe bani, cu taxă”.
Guvernul a modificat Legea educaţiei pentru a permite oricărui deţinător de titlul ştinţific să renunţe la acesta. Modificarea a fost operată în şedinţa de luni a Guvernului, prin ordonanţă de urgenţă.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că, până în prezent, un titlu ştiinţific, precum cel de doctor, nu putea fi retras decât prin hotărâre judecătorească.
"Titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării renunţarea la titlul în cauză. În acest caz, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titlului ştiinţific - este diploma, cartonul emis de universitate în baza ordinului de ministru - devine nul de la data emiterii ordinului de revocare", a explicat ministrul Educaţiei modificările la Legea educaţiei.
În cazul solicitării premierul Ponta, Cîmpeanu a precizat că adresa acestuia de renunţare la titlul de doctor i-a parvenit prin intermediul Universităţii Bucureşti, iar în baza noilor prevederi premierul va trebui să revină cu o cerere adresată Ministerului Educaţiei.
Dacă va dori să obţină din nou titlul de doctor, premierul va trebui să urmeze din nou întreg ciclul de studii doctorale, de data aceasta la forma cu taxă, pentru să statul nu asigură decât o singură dată şcolarizarea gratuită într-o formă de învăţământ.
Întrebat de jurnalişti dacă celor care solicită retragerea unui titlu ştiinţific li s-ar putea solicita returnarea sumelor cheltuite cu şcolarizarea persoanei respective, Cîmpeanu a arătat că ordonanţa nu prevede acest lucru şi a precizat că, în ce priveşte returnarea unor eventuale sporuri salariale dobândite prin titul retras, actul normativ nu are aplicabilitate decât pentru viitor.
Ministrul Educaţiei a mai precizat că noile modificări la legea educaţiei au fost transmise în urmă cu o săptămână tuturor universităţilor, care nu au avut "reacţii negative", iar Biroul Permanent al Consiliului Naţional al Rectorilor (al cărui preşedinte este chiar Sorin Cîmpeanu -n.r.), şi-a dat acordul pentru aceste modificări.
În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a anunţat că a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003.
Ponta a precizat că acesta este un gest pe care trebuia să îl facă mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar că nu a făcut acest lucru deoarece s-a considerat de bună-credință în argumentele sale la momentul apariției contestării și nu a vrut să amestece planul pur profesional cu cel politic. Ponta a precizat că, după ce va părăsi viața politică, îşi doreşte să inițieze un nou demers doctoral, "respectând toate standardele și cerințele de la acel moment".
Ulterior, Universitatea Bucureşti a transmis Ministerului Educaţiei o adresă prin care se solicită dispunerea măsurilor necesare în vederea retragerii titlului de doctor în drept acordat lui Victor Ponta în 2003, demersul instituţiei de învăţământ superior fiind urmarea unei notificări făcute de premier.
Vineri, noul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a solicitat Direcţiei juridice a ministerului să găsească o soluţie legală prin care să fie rezolvată solicitarea premierului privind retragerea titlului de doctor şi că aşteaptă deciziile juriştilor din Ministerul Educaţiei.
El aprecia că titlul de doctor a fost acordat prin ordin de ministru, iar retragerea poate fi făcută "printr-un act de de aceeaşi valoare".