Informatică obligatorie cu profesori... nepregătiți
Programare ca-n Evul Mediu. Cam asta îi aşteaptă pe elevi de la toamnă. De ce? Nu există profesori specializaţi nici măcar în Bucureşti, cu toate că materia va deveni obligatorie de la începutul anului şcolar viitor. În schimb, la şcolile private elevii învaţă de ani buni ce se ascunde dincolo de imaginea de pe desktop.
Şcoală Internaţională Americană, Cambridge School of Bucharest, Şcoală Franceză Anna de Noailles şi Questfield sunt patru dintre cele mai scumpe, dar tototdată performanţe unităţi de învăţământ private din România. În timp timp ce la multe dintre şcolile de masă lipsa profesorilor bine pregătiţi şi a dotărilor îi ţin în loc pe elevi, în sistemul educaţional privat lucrurile stau cu totul altfel. Aşa cum se întâmplă şi cu orele de informatică. Elevii învaţă programare încă de la clasa pregătitoare.
Alin Chiriac, reprezentantul unei companii de software: „Îi ajută să gândească. Îi ajută să înveţe mai uşor matematică, îi ajută să privească în spaţiu, să aplice direct lucrurile pe care le învaţă teoretic.”
Diana Grigorescu, reprezentant şcoală privată: „Programarea este deja un schimb de pregătire pentru viaţă. La noi în şcoală face parte din profilul copilului. Practic e una dintre competenţele pe care noi încercăm să-l pregătim, că să se descurce în viaţă.”
Elev: “Ca să ştie mai bine când sunt adulţi şi dacă avem ceva greşit la laptop, să repare.”
Alin Chiriac, reprezentantul unei companii de software: „Nici nu şi-au dat seama ce lucruri importante au învăţat. Când se vor izbi de programare în adevăratul sens al cuvântului îşi vor da seama că au făcut asta toată viaţă. Că s-au jucat.”
Elev: “Şi ne place că mai facem nişte glume, mai punem muzică că Alin ne lasă.”
Diana Grigorescu, reprezentant şcoală privată: „Practic tehnologia este în jurul lor peste tot şi aici noi pur şi simplu îi învățăm să o folosească responsabil. În proiecte de cercetare, ce să caute, cum să caute. Ce informaţii să folosească din ceea ce descoperă. Cu siguranţă că vor face şi greşeli. Dar ăsta e farmecul. Acesta e procesul de învăţare.”
Ora de informatică nu ar trebui să lipsească din nicio şcoală! Cu atât mai mult cu cât, în scurt timp viitorilor angajaţi le va fi imposibil să lucreze fără abilităţi de programare.
Alin Chiriac, reprezentantul unei companii de software: „Fiecare copil ar trebui să aibă şansa asta, să înveţe programare. Să înveţe să spargă o problema complexă, în probleme mai mici. Şi asta ar trebui predată încă de la grădiniţă.”
Elev: “Îmi place mult doar că îmi pare puţin cam greu. Dar acum mă descurc mai bine.”
Diana Grigorescu, reprezentant şcoală privată: „Şi noi încercăm să îi pregătim să capete nişte competenţe cu adevărat pentru viaţă, dar cu siguranţă este doar o bază a ceea ce au învăţat cu adevărat.”
Alin Chiriac, reprezentantul unei companii de software: „Prin ceea ce învaţă acum se dezvoltă în primul rând ei. Intră într-o competiţie directă cu ei. Dar da, le va fi foarte uşor să între în competiţie cu oricine din lume, atât timp cât învaţă lucruri ce în alte ţări sunt predate de ani.”
Diana Grigorescu, reprezentant şcoală privată: „Joburile de acum n-or să mai fie şi peste 20 de ani.”
Din anul şcolar 2017-2018, în toate şcolile de stat, elevii vor studia informatică! Aşa a stabilit noul ministru al Educaţiei.
Radu Gologan, profesor de matematică: “Încă suntem departe de a folosi calculatorul corect în şcoală.”
Şerban Iosifescu, director ARACIP: „Chiar şi acum când TIC era un opţional existau destul de mari probleme cu găsirea profesorilor care să predea această disciplină la nivel opţional. Acum când ajuge obligatorie s-ar putea că aceste probleme să crească. Pentru că este evident că salariul din învăţământ este neatractiv pentru un specialist în informatică din mediul privat.”
Şerban Iosifescu, director ARACIP: „Problema poate în Bucureşti nu o să fie atât de mare, având în vedere că există şi un bazin de unde poţi recruta specialişti informatică. Chiar dacă sunt necalificaţi din punct de vedere al compententelor de profesori. Dar oameni care se pricep la informatică mai găseşti. Dar în mediul rural sau în oraşele mici mă tem că va fi un foare mare deficit de profesori.”
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News