Elevă „vânată” de 5 universităţi din Marea Britanie
O tânără din Timişoara vrea să descopere leacul pentru cancer. Şi nu doar visează, ci şi munceşte pentru asta. A reuşit să devină studentă la Oxford, după ce alte patru mari universităţi din Marea Britanie s-au bătut să o convingă să li se alăture.
Iulia Florișteanu: „Tata aștepta să-mi înmâneze...uite ți-a venit scrisoarea. Am deschis-o și am văzut că am fost acceptată”.
Aşa a primit Iulia vestea că a fost admisă la Universitatea Oxford, unde erau 10 aplicanţi pentru un loc la specializarea Biologie. În plus, alte patru univesităţi din Marea Britanie şi-o doreau ca studentă. Dar Oxford rămâne marea iubire. Timişoreanca plănuieşte să rămână şi să lucreze în cercetare.
Iulia Florișteanu: „Sper ca România să avanseze foarte mult în domeniul Ştiinţei,dacă se va ivi această posibilitate, ori să vin înapoi chiar să introduc eu acest domeniu”.
Culmea, deşi pasionată de științele umaniste, este elevă la un liceu cu profil real. Indiscutabil, biologia este materia preferată. Însă a înţeles repede că nu în România îşi poate urma visul, acela de a descoperi un leac pentru cancer.
Coleg de liceu: „Sunt coleg cu Iulia din clasa a 9-a. Ea m-a inspirat și pe mine să vreau să merg în străinătate. Nu m-am mirat foarte tare, că am știut că a muncit foarte mult pentru asta”.
Nici pentru profesori nu este o surpriză faptul că Iulia a fost admisă la cinci universităţi britanice de prestigiu.
Mariana Boșneac, profesor de limbă engleză la Colegiul Național Bănățean: „Dacă vine cineva să-mi ceară părerea, întotdeauna îi îndemn să facă acest lucru: dacă e să meargă și să-și lase prieteni și familie aici, atunci măcar să o facă pentru a fi printre cei mai buni”.
Statisticile arată că, anual, cam 20 de absolvenţi ai Colegiului Național Bănățean din Timișoara optează pentru studii universitare în străinătate.
Sorin Ionescu, directorul Colegiului Național Bănățean din Timișoara: „Școala românească a produs și va produce dintotdeauna copii de valoare. Învățământul românesc intră într-o sferă a globalizării în care produsele sale se regăsesc pe toate piețele educaționale mondiale”.
Taxa pentru un an de studiu la Oxford este de 11.500 de euro. Costurile pentru cazare dublează suma. Universitatea are însă facilități pentru unii studenți, în funcție de performanţele lor şcolare şi de veniturile părinților.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News