Unul dintre cele mai bune sisteme de educaţie din lume va fi implementat şi la noi. Este vorba despre sistemul danez, care va fi adaptat la toate şcolile şi grădiniţele din sectorul 1. Accentul cade pe dezvoltarea personalităţii fiecărui copil, pe experienţele practice şi mai puţin pe teorie. Pentru asta, Primăria sectorului 1 va da un milion de euro pentru dotări şi pregătirea educatorilor, chiar în Danemarca.
Model, partener de joacă şi observator. Educatorul din sistemul de educaţie danez este trei personaje într-unul. Îl lasă pe copil să descopere, să facă alegeri şi să rişte. Dar nimic nu e întâmplător.
„Totul este foarte bine organizat pe arii de stimulare şi atunci copiii nu simt că primesc de la noi ordine sau indicaţii. Facilităm faptul că ei merg să exploreze o anumită zonă, zona aceea se află acolo pentru că noi am pregătit-o. Fiecare copil are anumite nevoi de dezvoltare pe anumite paliere,” spune Camelia Moise, educatoare.
Camelia Moise este una dintre cele şapte educatoare care a fost deja în Danemarca şi aplică sistemul de acolo de patru ani, la Creşa Româno-Daneză din sectorul 1, în cadrul unui program pilot. Aşa a putut să observe marile diferenţe între sistemul danez şi cel românesc.
„Cred că cel mai slab punct al pedagogiei per general este drobul de sare. Pentru că la noi s emarşează mai puşin pe ieşitul afară în natură, pentru că Doamne ce se poate întâmpla. Activităţile sunt foarte statice, de obicei în jurul unor măsuţe pentru a elimina din start eventuale riscuri,” explică Camelia Moise, educatoare.
Consilierii locali din sectorul 1 au votat în unanimitate alocarea a un milion de euro pentru extinderea programului pilot.
„Am venit cu propunerea în şedinţa de consiliu prin luna ianuarie să generalizăm la toate unităţile de învăţământ, la grădiniţe şi la creşe acest sistem,” precizează Dan Tudorache, primarul sectorului 1.
„Intră practic aici remodelarea acestor creşe de la mobilier pătuţuri de o altă formă, remodelarea sălilor de clasă, până la deplasarea în Danemarca pe grupe de 15-18 persoane, cazarea în Danemarca,” spune Dănuţ Fleacă, director DGASPC Sector 1.
Peste 130 de educatori vor merge în Danemarca pentru a fi pregătiţi să predea în noul sistem, în următorii patru ani. De asemenea, formatorii de acolo vor veni periodic la noi pentru a-i ajuta pe profesorii din sectorul 1.