Multe cadre didactice aflate în pragul pensiei au hotărât să renunțe la activitate. Și-ar fi dorit să continue, dar s-au răzgândit pe parcurs, odată cu apariția pandemiei și a modului în care școala a fost dată peste cap.
O mare parte a celor care au decis să renunțe la catedră și să se pensioneze sunt educatori sau învățători, de care ar fi mare nevoie.
„Menirea mea nu este să fac administrație acolo, în școală, cu copiii, să am grijă, vezi, se circulă așa, vezi că ai trecut banda, vezi că nu ai distanța necesară între copii. Copiii simt nevoia să comunice, să se joace și eu atunci trebuie să o fac pe jandarmul”, spune învățătorul pensionar Dumitru Ignăteanu.
Dumitru Ignăteanu are 66 de ani, iar ultimii 46 de ani i-a petrecut la catedră, fiind învățător la școala din localitatea ieșeană Erbiceni. La începutul anului și-a propus să revină alături de copii pe 14 septembrie, deși a împlinit vârsta de pensionare. Odată cu declanșarea pandemiei, însă, și-a schimbat opțiunile, în ciuda insistențelor colegilor.
„Chiar e lipsă la învățători, dar nu mă mai bizui în condițiile astea. Dacă o să fie vreo suplinire, așa, la urgență, cumva, și voi putea, mă duc, sau la alte activități, dar cu normă și responsabilități, în condițiile astea, nu. Am hotărât că întrerup, încetez activitatea și doresc să mă pensionez”, a declarat învățătorul.
Nu se teme de boală, dar e convins că grija cadrelor didactice pentru a-i obișnui pe copii să respecte regulile pandemiei va afecta calitatea actului didactic. Nici în alternativa online nu vede o soluție.
„Se încearcă online, dar nu sunt condiții, mai ales în mediul rural, ba nu e semnal, ba e pană de curent, plus că se încearcă improvizații, nu sunt softuri educaționale, nu sunt lecții, online ăsta e un fiasco”, afirmă învățătorul.
Foarte multe școli se confruntă cu o astfel de situație, a cadrelor didactice care preferă pensia. Cel mai afectat este învățământul preșcolar și primar. La școala din Scânteia, județul Iași, s-au înregistrat cinci cereri de pensionare.
Directorul spune că teama de boală a stat la baza deciziei cadrelor didactice.
„Frica de boală, ei având și alte boli, suprapunându-se și coronavirusul acesta, ar fi fatal. Din cauza problemelor pe care le au cu sănătatea au fost nevoiți să renunțe învățământ”, a declarat Gigi Vitel, directorul școlii din Scânteia.
În școlile din România sunt 18.000 de cadre didactice care au împlinit vârsta de 60 de ani.
Editor : Luana Pavaluca