Exclusiv Dmitro Kuleba la Digi24: Într-o zi, liderul Rusiei va veni în Ucraina și va îngenunchea în fața monumentului victimelor agresiunii ruse

Data actualizării: Data publicării:
dmitro kuleba gesticuleaza in timpul unei conferinte de presa
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a povestit vineri, într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24, că are prieteni care se află și acum în Mariupol, sub bombardamentele rusești, și cât de mare este suferința acestor oameni. Kuleba a spus că inclusiv partenera lui a fost la pun pas să ajungă în mâinile invadatorilor, ea părăsind Bucha cu doar o zi ca localitatea să fie ocupată de forțele ruse. Șeful diplomației de la Kiev a prezis că va veni o zi în care liderul Rusiei va merge în Ucraina și își va cere iertare în fața unui monument închinat victimelor agresiunii ruse.

„Sunt în legătură cu unul dintre ofițerii ucraineni care este acum la Azovstal, în Mariupol. Este acolo cu camarazii lui din armata ucraineană, dar este și cu civili - femei, copii, adolescenți, bătrâni - care au găsit adăpost sub apărarea armatei ucrainene. Soldații aceștia sunt ultimul scut care îi apără de bombele rusești, și de criminalii, și de violatorii ruși. Este dureros să primesc mesaje din Mariupol. Am trecut prin momente dificile în viața mea, dar nimic nu este mai sfâșietor decât să vorbești cu cineva din Mariupol și să-ți spună cum cad bombele în timp ce vor să fugă”, a relatat Dmitro Kuleba pentru Digi24 dimensiunea dramei care are loc zilele acestea în subteranele orașului Mariupol. 

Totodată, șeful diplomației ucrainene a declarat că poporul spu nu va fi înfrânt, indiferent de rezultatul războiului.

„Facem tot ce putem ca Mariupol să nu cadă. Avem speranță, credem și facem tot ce putem ca să ne ajutăm oamenii. Dar nimic nu ne poate înfrânge. Dacă pierdem ceva astăzi, îl vom câștiga înapoi mâine, deoarece luptăm pentru o cauză dreaptă, pentru țara noastră. Noi nu am invadat pe nimeni, ei ne-au invadat pe noi. Orice se va întâmpla în acest război, pot să vă garantez 100% că nimic nu ne va înfrânge.” 

Cel mai șocant moment al acestui război „a fost să văd imaginile de la Bucha. A fost prima oară de la începutul războiului când nu am putut să adorm, deși eram foarte obosit. (...) E greu chiar să spun că aceste crime au fost comise de oameni”, a mai spus Kuleba, adăugând că inclusiv partenera sa putea să cadă victimă tragediei de la Bucha.

„Partenera mea a plecat din Bucha cu o zi înainte să fie ocupată. Când mă gândesc că ar fi putut să fie și ea prinsă acolo, e cu adevărat înspăimântător”, a spus Dmitro Kuleba. 

Ministrul ucrainean de externe a mai spus că Rusia își va cere iertare într-o zi pentru crimele comise azi în Ucraina și că el va face tot ce-i stă în puteri ca acel moment să vină mai repede.

„Va veni o zi - nu știu cât va dura până atunci - când liderul Rusiei va veni în Ucraina, va îngenunchea și-și va pleca capul în fața monumentului victimelor agresiunii ruse din Ucraina și-și va cere iertare. Va veni să-și ceară iertare pentru tot ce-au făcut. Dar trebuie să fiu sincer: mai e mult până la acel moment. Dar voi face tot ce pot pentru ca acel moment să vină cât mai repede posibil.”

Citiți mai jos interviul integral:

Oana Zamfir, jurnalist Digi24: Într-o vizită recentă la NATO, la Bruzelles, ați spus că aveți 3 obiective – arme, arme și arme. Ce șanse mai are diplomația, când chiar și un diplomat cere arme?

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: Diplomația de război este diferită de diplomația de pace. Deși suntem angajați să continuăm discuțiile, cu toții înțelegem că adevăratele negocieri se întâmplă pe câmpul de luptă, iar succesul uneia dintre părți va determina succesul. Ca ministru de Externe fac tot ce pot ca să ajut armata ucraineană să câștige pe câmpul de luptă. Trebuie să cresc presiunea pe economia rusă, pe impunerea de sacțiuni. Aceasta e treaba mea, să mă asigur că poziția țării mele e cât se poate de puternică.

Oana Zamfir: Aveți negocieri de pace reale cu Rusia?

Dmitro Kuleba: Avem o conversație cu Rusia, dar comportamentul armatei ruse în Ucraina vorbește mai mult despre adevăratele intenții ale Rusiei. Ar putea spune de multe ori că sunt gata să ajungă la o înțelegere, dar când vedem ofensiva rusă din Donbas, când vedem atrocitățile și crimele din Ucraina, când vedem suferința de la Mariupol, putem trage o singură concluzie: Rusia preferă războiul, nu pacea.

Oana Zamfir: Conversația pe care o aveți astăzi cu Rusia este legată de evacuările civililor, schimburi de prizonieri?

Dmitro Kuleba: Am avut mai mult succes în privința schimburilor de prizonieri, față de soluția politică pentru conflict. Au fost deja câteva schimburi de prizonieri. Situația coridoarelor umanitare este mai rea, mai ales la Mariupol. Mariupolul este rana deschisă pe trupul Ucrainei. Fiind Paștele, rog românii să se roage pentru apărătorii ucrainei, să supraviețuiască bombelor și presiunii puse pe ei. Aceste discuții politice nu se apropie de succes.

Oana Zamfir: În privința Dombasului. Rusia a declarat că a cucerit Mariupolul, deși Azvostal încă rezistă. Ucraina spune că nu este gata să dea nicio bucată din teren. Rusia spune că planul este de a cuceri Donbasul. Dacă cuceresc Donbasul vor opri războiul?

Dmitro Kuleba: Mă tem că nu. Planul inițial al Rusiei a fost să atace Ucraina din 4 direcții – Nord, Nord-Est, Sud și Est și să cucerească toată țata. Acest plan inițial a eșuat datorită rezistenței poporului și armatei ucrainene, dar și datorită sprijinului piretenilor și partenerilor Ucrainei, care ne-au ajutat. Acum, Rusia a anunțat următorul plan - să cucerească Donbasul și sudul țării. Nu avem încredere în Rusia după tot ce au făcut, și dacă ar fi să îndeplinească aceste obiectiv, chiar și teoretic, cu siguranță vor încerca să meargă și mai departe. Nimeni nu ar trebui să gândească sau să dea vreo șansă că Rusia o să ajungă la limita administrativă a Donețk și Lugansk și se va opri acolo. Rusia are propriul plan, noi avem propriul plan, iar planul nostru nu are în vedere faptul că Rusia și-ar putea îndeplini obiectivele. Vom lupta și ne vom elibera teritoriile.

Oana Zamfir: Ucraina nu va accepta un Donbas cucerit de Rusia. A fost vreodată predarea vreo opțiune?

Dmitro Kuleba: Nu! Chiar și în cele mai grele ore și zile ale războiului, când rușii ajunseseră la Kiev și erau lupte de stradă, nu ne-am gândit niciodată să ne predăm. Președintele Zelenski a spus că va rămâne acolo, că va fi el națiunea, ne-a inspirat pe toți, iar toate succesele obținute în fața armatei care este mai mare ca a noastră, care are mai multe arme decât noi, este rezultatul curajului și al principiului că nu ne vom preda niciodată.

Oana Zamfir: Sunteți aici în România, puteți să ne spuneți ce ați discutat astăzi cu oficialii români?

Dmitro Kuleba: Am discutat multe lucruri. Am parcurs toată agenda relațiilor bilaterale, iar scopul nostru a fost să ne folosim relația bilaterală ca să aducem securitate și prosperitate în regiunea Mării Negre.

Am discutat despre noi puncte de trecere a frontierei între Ucraina și România, am vorbit despre cooperarea comercială între cele două țări, am vorbit despre facilitatea exporturilor ucrainene prin România și portul Constanța, am vorbit despre refugiați, apreciez modul în care România a primit refugiați ucraineni, am vorbit despre cooperare tehnică și militară, ca să nu mai vorbesc despre chestiuni ca anchetarea criminalilor de război ruși, unde lucrăm îndeaproape cu România, dar și despre înlesnirea integrării europene a Ucrainei. Am discutat și despre triunghiul România - Republica Moldova - Ucraina, țările noastre sunt puternic legate, trebuie să ne ajutăm.

Oana Zamfir: Aveți informații despre civilii care sunt prinși în regiunile intens bombardate ale Ucrainei? Vorbesc despre Mariupol, regiunea Harkov. Au funcționat coridoarele umanitare până acum?

Dmitro Kuleba: Sunt în legătură cu un ofițer din Azovstal, la Mariupol. Este acolo cu camarazii săi, dar este acolo și cu civili - femei, copii, adolescenți, bătrâni, care au găsit adăpost acolo, sub protecția armatei ucrainene. Acești soldați ucraineni sunt ultimul scut de apărare în fața bombelor rusești, a criminalilor și violatorilor ruși. E dureros să primești mesaje din Mariupol. Am trecut prin momente dificile în viața mea, dar nimic nu poate fi mai sfășietor decât să vorbești cu cineva din Mariupol și să îți spună cum cad bombele în timp ce vor să fugă și cum fac apel la lume să mobilizeze toate resursele. Facem tot ce putem să îi ajutăm.

În Kharkiv e diferit, nu este un oraș blocat, este un oraș care trăiește, amenințarea este mare, dar orașul este liber. Nu se compară cu Mariupol, care este distrus. Crimele care sunt comise acolo de armata rusă sunt inimaginabile. Sunt două situații diferite.

Oana Zamfir: Ce ar însemna căderea orașului Mariupol, pentru că acesta este un simbol al rezistenței?

Dmitro Kuleba: Facem tot ce putem pentru ca Mariupol să nu cadă. Avem speranță, credință și facem tot ce putem ca să îi ajutăm pe cei de acolo, și nimic nu ne poate doborî. Nimic! Dacă pierdem azi ceva, vom recâștiga înapoi mâine, pentru că luptăm pentru o cauză dreaptă, pentru țara noastră, pentru oamenii noștri. Noi nu am invadat pe nimeni, ei ne-au invadat pe noi. Orice s-ar întâmpla în acest război, vă asigur 100% că nimic nu ne va înfrânge.

Oana Zamfir: Ați vorbit despre conversațiile pe care le aveți cu militarii de la Azovstal. Cum e să știți că ofițerul cu care vorbiți azi, mâine ar putea fi mort?
Dmitro Kuleba: Este unul dintre cele mai înfricoșătoare gânduri pe care le-am avut vreodată. Când am fost la Maidan, am văzut oameni murind lângă mine. Sunt în diplomația ucraineană din 2003, astfel că am văzut tot războiul începând din 2014, în Donbas, am văzut anexarea Crimeei. Dar în fiecare zi îmi pun o întrebare. Am făcut tot ce îmi stătea în putere ca să ajut oamenii din Mariupol? Ce altceva aș putea face? E ceva ce mă preocupă în fiecare zi.

Oana Zamfir: Credeți că se mai poate face ceva pentru a fi salvați?

Dmitro Kuleba: Nu doar sper, cu toții lucrăm la asta. Comandanții militari, liderii noștri politici, incluzându-l aici pe președintele Zelenski care lucrează la asta. Și eu ca ministru de Externe mă concentrez pe asta.

Oana Zamfir: Viața unui ministru de Externe e atât de încărcată, călătoriți mult în aceste zile, sunteți implicat în sute și sute de întâlniri în această perioadă. Cum rezistați?

Dmitro Kuleba: Trebuie să câștigăm! Nu există altă opțiune! Mă voi odihni după ce vom reuși să dăm afară Rusia de pe teritoriul nostru și vom începe o viață nouă și liniștită.

Oana Zamfir: Domnule Kuleba, care a fost cel mai șocant moment din acest război pentru dumneavoastră?

Dmitro Kuleba: Să văd imagini din Bucha. A fost prima dată de la izbucnirea războiului când nu am putut să dorm, deși eram extrem de obosit, pur și simplu nu puteam să închid ochii.

Oana Zamfir: Nu puteați să dormiți...

Dmitro Kuleba: Nu, nu. Adormeam dimineața, pe la 5-6, din cauza extenuării, dar gândindu-mă la teroarea prin care acești oameni au trecut când erau omorâți, când civilii erau omorâți, torturați, violați, casele lor erau jefuite, animalele au fost omorâte. Mi-e greu să spun că aceste crime au fost comise de oameni, pentru că modul în care armata rusă s-a comportat în Bucha și în alte sate și orașe din apropiere de Kiev este dincolo de umanitate.

Oana Zamfir: Aveți rude sau prieteni apropiați care și-au pierdut viața în acest război?

Dmitro Kuleba: Îi mulțumesc lui Dumnezeu, deocamdată nu, dar am prieteni care sunt pe linia frontului în Donbas, în tranșee la propriu.

Oana Zamfir: Vorbiți cu ei?

Dmitro Kuleba: Schimbăm mesaje, da. Partenera mea a părăsit Bucha cu o zi înainte să fie ocupat, așa că e înspăimântător să mă gândesc că ar fi putut să rămână blocată acolo.

Oana Zamfir: Dar este bine?

Dmitro Kuleba: Da, este bine. Nu eram în Kiev atunci, mă întorceam dintr-o deplasare, dar i-am dat mesaj și i-am spus că ar trebui să părăsească Bucha imediat. A plecat chiar cu o zi înainte ca orașul să fie blocat.

Oana Zamfir: O ultimă întrebare. Cum vedeți relațiile pe termen lung ale Ucrainei cu Rusia?

Dmitro Kuleba: Va veni ziua, nu știu cât va mai dura, dar va veni ziua în care liderul Rusiei va veni în Ucraina, va sta în genunchi, își va pleca capul în fața monumentului dedicat victimelor agresiunii ruse în Ucraina și își va cere scuze pentru tot ce s-a întâmplat. E cale lungă până acolo, dar voi face tot ce îmi stă în putință ca să ajungem la acel moment cât de repede se poate.

Oana Zamfir: Un mesaj scurt pentru refugiații de aici din România și nu numai.

Dmitro Kuleba a adresat câteva cuvinte în limba ucraineană.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care plătesc datorii karmice în 2025. Lecții și provocări pentru acești nativi
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”