Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru populaţie în vederea prevenirii incidentelor în timpul episoadelor caniculare. Meteorologii au emis un cod galben și un cod portocaliu de caniculă, valabile astăzi și mâine în mai multe județe din țară.
„Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă", sunt câteva recomandări în perioadele de caniculă, informează Agerpres.
- De asemenea, se recomandă în aceste perioade să se bea zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.
- În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.
- Nu se recomandă, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 - 18,00.
- Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
- Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
- Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
- O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
- Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
- Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
- Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate", sunt alte recomandări.
- Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe se recomandă închiderea ferestrelor expuse la soare, să se tragă jaluzelele şi/sau draperiile.
De asemenea, ferestrele să se deschidă seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
Se recomandă stingerea sau scăderea intensității luminii artificiale şi închiderea oricărui aparat electrocasnic de care nu este nevoie.
Pentru sugari şi copiii mici se recomandă realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de căldura, umiditate excesivă şi curenţi de aer, iar sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită.
La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică.
În ceea ce priveşte angajatorii, se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor se recomandă asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri.
Recomandări pentru situațiile de cod roșu
Ministerul Sănătăţii a făcut recomandări şi pentru situaţiile de cod roşu:
- reduceţi deplasările la cele esenţiale;
- nu vă deplasaţi între orele 11,00-17,00;
- consumaţi lichide între 2-4 litri /zi;
- nu consumaţi alcool;
- dacă faceţi tratamente pentru afecţiuni cronice, luaţi-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apa:
- nu scoateţi copii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9.00 şi după ora 20,00
- evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase.
Editor : C.S.