Ministerul de Finanțe susține că înregistrarea deficitului de 4,1% din PIB pentru al doilea trimestru al anului nu pune în pericol ținta pe 2017, de 2,96% din PIB.
Ținta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol, afirmă Ministerul de Finanțe într-un comunicat de presă remis miercuri. Diferența dintre soldurile menționate în comunicatul EUROSTAT și datele publicate lunar pe site-ul MFP, provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât și din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier.
Astfel, execuția bugetului general consolidat conform metodologiei naționale la finele trimestrului I al anului 2017 a prezentat un excedent de 0,19% din PIB-ul anual, iar în trimestrul al II-lea, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 0,96% din PIB.
Pe de altă parte, execuția bugetului general consolidat pe primele nouă luni indică un deficit de 0,81% din PIB, fapt care demonstrează că România se încadrează în ținta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017.
”Precizăm că valoarea comunicată de EUROSTAT, de 4,1% din PIB trimestrial, este calculată pe baza soldului ESA 9include și angajamentele bugetare - n.red.) ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestrială a PIB. Aceasta reflectă componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare, și raportată la PIB din trimestrul II, trimestru în care PIB înregistrează de obicei o valoare nominală mai redusă decât în trimestrele III şi IV ale anului”, spune ministerul.
Exemplul 2016
Pentru a convinge Ministerul de Finanțe prezintă cifre privind PIB de anul trecut.
În anul 2016, PIB-ul din trimestrul II a fost de 178,7 miliarde de lei, reprezentând 23,5% din PIB-ul anual. Valoarea cea mai ridicată a PIB-ului trimestrial s-a înregistrat în trimestrul IV, fiind de 228,9 miliarde de lei. În trimestrul II al anului 2017, valoarea PIB-ului a fost de 197,5 miliarde lei, având aceeași pondere în PIB-ul prognozat pentru anul 2017.
De asemenea, în datele publicate de EUROSTAT se observă că același indicator a înregistrat un maxim de 3,7% din PIB în trimestrul II din anul 2016, în condițiile în care deficitul pe întregul an a fost de 3% din PIB. Raportat la perioada comparabilă din 2016 (trimestrul II) se observă că deficitul bugetar a crescut cu 0,4pp la 4,1% din PIB. Trebuie precizat că ajustarea a condus la valori foarte scăzute în trimestrele III şi IV din 2016, respectiv 2,3% și 2,1%. Așadar, datele trimestriale publicate nu sunt de natură a explica valorile anuale.
Este de așteptat o astfel de evoluție sezonieră şi pentru trimestrele III şi IV din 2017, astfel încât să se ajungă pe întregul an la valoarea de sub 3% din PIB.