Papa Benedict al XVI-lea se retrage. El renunţă la Pontificat din 28 februarie
Anunţul a fost făcut personal în limba latină, în timpul unei ceremonii de canonizare a martirilor din Otranto, notează ANSA.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a confirmat informaţia.
Potrivit declaraţiei oficiale, Papa Benedict şi-a bazat decizia pe o stare de sănătate precară, fiind slăbit din cauza vârstei înaintate. „Nu mai am forţa necesară pentru a conduce biserica”, a spus Suveranul Pontif, acum în vârstă de 86 de ani.
El a mai spus că a meditat îndelung pe marginea acestei decizii, pe care a luat-o„spre binele Bisericii”. Înalţi prelaţi catolici prezenţi au primit anunţul cu adâncă surprindere. Din 28 februarie, locul Suveranului Pontif rămâne vacant şi va fi demarată în conclav procedura alegerii unui nou Papă.
The Guardian: Cardinalul Peter Tuckson din Ghana, favorit la Scaunul Pontifical (case de pariuri)
Richard Dawkins şi Bono de la U2, pe lista pariurilor pentru noul Papă
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Benedict al XVI-lea renunță la pontificat, după aproape opt ani. Ce urmează
Care este procedura de alegere a Suveranului Pontif
Reacţii la retragerea Papei: nu vom mai avea papi pe viaţă, ci pe durată determinată
Digi24.ro vă prezintă traducerea discursului Papei Benedict al XVI-lea în faţa cardinalilor:
„Dragi fraţi,
V-am convocat pentru acest Consistoriu nu doar pentru cele trei ceremonii de canonizare, dar şi pentru a vă comunica o decizie de importanţă majoră pentru existenţa Bisericii. După îndelungi şi repetate introspecţii ale propriei conştiinţe înaintea lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că, din cauza vârstei înaintate, puterile mele nu mai sunt suficiente pentru a ţine pasul cu misiunea mea de conducere a Ministerului Petrin. Sunt foarte conştient că această misiune, de natură spirituală esenţială, trebuie îndeplinită nu doar cu cuvinte şi fapte, ci şi cu rugăciune şi suferinţă.
Cu toate acestea, în lumea de astăzi, subiect al atâtor schimbări rapide şi zguduită de întrebări de relevanţă profundă pentru viaţa credinţei, pentru a conduce instituţia Sfântului Petru şi a propovădui Evanghelia, este necesară deopotrivă forţă a minţii şi forţă a trupului, forţă care în ultimele câteva luni s-a deteriorat până la punctul în care trebuie să îmi recunosc incapacitatea de a îndeplini misiunea care mi-a fost încredinţată.
Din acest motiv şi pe deplin conştient de seriozitatea acestui act, în deplină libertate declar că renunţ la conducerea instituţiei Episcopiei Romei, succesoratului Sfântului Petru, misiune încredinţată mie de cardinali pe 19 aprilie 2005, astfel încât, din 28 februarie 2013, ora locală 20:00, această funcţie va fi vacantă, urmând ca un Conclav care să aleagă noul Suveran Pontif să fie convocat de cei competenţi.
Fraţii mei, vă mulţumesc cu sinceritate pentru toată dragostea şi munca cu care m-aţi susţinut în slujirea mea şi îmi cer iertare pentru toate imperfecţiunile mele. Şi acum, haideţi să încredinţăm Sfânta Biserică în grija Pastorului nostru Suprem, Domnul nostru Iisus Hristos, şi să o implorăm pe Sfânta Maria să susţină părinţii Cardinali cu materna sa solicitudine în alegerea unui nou Suveran Pontif. În ceea ce mă priveşte, aş vrea să servesc cu acelaşi devotament Sfânta Biserică a Domnului în viitor, printr-o viaţă dedicată rugăciunii”.
Conferinţă de presă la Vatican: Conclavul de alegere a noului Papă va avea loc pe 1 martie. Suveranul Pontif trebuie să se instaleze înainte de Paşte. Benedict al XVI-lea se retrage la mănăstire
Purtătorul de cuvânt al Papalităţii, Federico Lombardi, a susţinut o conferinţă de presă la Vatican. El spune că decizia lui Benedict al XVI-lea a luat prin surprindere Consistoriul, remarcând că nici măcar cei apropiaţi nu aveau cunoştinţă despre intenţiile acestuia. Cu toţii au primit vestea cu „neîncredere”, a spus Lombardi.
Benedict al XVI-lea va continua să conducă cu puteri depline Biserica Catolică până pe 28 februarie, ora locală 20:00. Retragerea sa, spune purtătorul de cuvânt, este în deplină conformitate cu legile bisericii, iar Papa a luat decizia în deplină libertate.
Federico Lombardi a subliniat că Suveranul Pontif nu renunţă din cauza vreunor „dificultăţi în îndeplinirea misiunii de Papă” şi nici nu se teme de o eventuală schismă în sânul bisericii după retragere.
După 28 martie, el va locui pentru o scurtă perioadă în reşedinţa papală de lângă Roma, apoi se va retrage într-o mănăstire a Vaticanului, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Papa Benedict al XVI-lea nu va face parte din conclavul reunit pentru alegerea succesorului la Sfântul Scaun. Federico Lombardi speră ca un nou Papă să fie ales înainte de finele lunii martie, în condiţiile în care pe 31 martie are loc Sărbătoarea Paştelui.
Predecesorii lui Benedict al XVI-lea care au renunţat la pontificat
Papa Ponţian a fost primul suveran pontif care a abdicat. La 28 septembrie 235, Ponțian a fost primul episcop roman care a renunțat la pontificat, iar data abdicării sale, redată în Catalogul Liberian din secolul al IV-lea, este prima dată certă din istoria papilor. La scurt timp după abdicare, papa a murit în detenția din minele sarde alături de rivalul său Hippolyt, cu care s-a reconciliat.
În 1045, Papa Benedict al IX-lea a fost de acord să abdice pentru a obţine un avantaj financiar. Aflat la al treilea mandat, el a fost detronat şi excomunicat în 1048.
Cel mai cunoscut exemplu de renunțare la Sfântul Scaun este însă cel al Papei Celestin al V-lea, în 1294. După doar cinci luni de pontificat (5 iulie 1294 - 13 decembrie 1294), cel de-al 192-lea papă a emis un decret solemn prin care a stabilit că este permis ca papa să renunţe la pontificat, după care s-a retras. S-a călugărit, a mai trăit doi ani apoi şi a fost canonizat după moarte.
Papa Grigore al XII-lea (1406-1415) a demisionat pentru a pune capăt Schismei Apusene, care a dus la situaţia în care trei pretendenţi se luptau pentru a ocupa Sfântul Scaun.
Ella Moroiu
- Etichete:
- retragere
- video
- vatican
- papa benedict xvi
- suveran pontif
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News