Gheorghe Gheorghiu-Dej, primul șef de stat comunist. El poartă răspunderea victimelor regimului

Data publicării:
dej

A fost şeful de stat responsabil pentru cele mai multe crime din România secolului XX, din raţiuni politice. Digi24 recupereaza istoria furata și vă spune cum a ajuns tovarășul Dej numărul 1 în stat.

Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost liderul comunist al României de după război și președinte al Consiliului de miniștri RPR. După fraudarea alegerilor din 1946 și ascensiunea comuniștilor la putere cu ajutorul armatei de ocupație sovietice, România intră în sfera de influență a URSS. Comunist de vocație, proletarul Dej și-a început cariera în 1933, când a fost arestat în urma grevelor de la atelierele CFR Grivița și condamnat la 12 ani de muncă silnică.

După 23 august 1944, susținut de Moscova, preia conducerea PRM și acaparează întreaga putere în stat, elimină partidele istorice și forțează abdicarea Regelui Mihai la 30 decembrie 1947. Proclamă Republica Populara Română ca stat subordonat sovieticilor. Lovitura sa de teatru a fost eliminarea în 1952 de la conducerea PRM a grupului de comuniști cu școala la Moscova: Ana Pauker, Vasile Luca și Theohari Georgescu. Înlăturarea acestor rivali, vechi cominterniști, a fost posibilă cu voia lui Stalin.

În 1958, când se retrag trupele sovietice din țară, Dej se distanțează de Moscova, într-o oarecare măsura. La moartea lui în 1965, România era o altă țară decât cea din 1945. Clasa politică tradițională fusese lichidată. Puterea se afla în exclusivitate în mâinile Partidului Muncitoresc român. Industria, finanțele, comerțul, toate erau naționalizate. Țărănimea fusese colectivizată. Dej poartă răspunderea victimelor comunismului și doar în plan economic i se recunosc unele succese, printre care industrializarea și electrificarea țării. Oricum însă, pentru România roșie, lumina avea să vină, mult timp, tot de la răsărit.

Campania „23 august 1944 - Istoria furată”, demarată de Digi24 la începutul acestei săptămâni, se încheie cu o dezbatere amplă asupra unei zile care a schimbat destinul unei națiuni. Vineri, de la ora 19.30, într-o ediție specială moderată de Elena Vijulie și Dan Suciu, istoricii Stelian Tănase și Lavinia Betea, analistul politic Emil Hurezeanu și consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, trag concluziile unei campanii prin intermediul căreia Digi24 a recuperat istoria furată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ordinul lui Trump care a provocat furia Rusiei. Kremlinul reacționează dur
Digi FM
Actorul Marius Manole, luat cu Salvarea de pe scenă din cauza epuizării: „Făceam niște abuzuri”
Pro FM
Justin Bieber stârnește îngrijorări în rândul fanilor. Cu ce probleme s-ar confrunta. Tensiunile dintre el și...
Film Now
Lily Collins, mesaj emoționant de ziua tatălui ei, Phil Collins. Artistul s-a retras din muzică, forțat de...
Adevarul
Supermarketuri boicotate de clienți, din cauza prețurilor: „Să luăm o pauză de la cumpărături!”. Cu cât au...
Newsweek
Pensionat în februarie cu 17.500 lei pensie, deși guvernul nu are bani de indexare. Ce a muncit?
Digi FM
"De câte ori ați zburat cu șeful Marcel Ciolacu în avioane private?". Răspunsul Laurei Vicol
Digi World
O ciupitură de țânțar i-a adus moartea unui băiețel de 9 ani. Puștiul era în vacanță cu familia în Filipine...
Digi Animal World
Reacția unui câine când stăpâna lui încearcă să-i taie unghiile: „Atât de multă dramă n-am mai văzut”
Film Now
Cine e femeia cu care George Clooney s-a iubit înainte de a se însura. E mai tânără cu 18 ani, fostă vedetă...
UTV
Dua Lipa și Callum Turner, dans romantic la Turnul Eiffel. Zvonurile despre logodnă se intensifică