Studiu REGINA MARIA: Expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi în cazul pacienților vaccinați împotriva COVID-19

Data actualizării: Data publicării:
Regina Maria_1280x720px Articol sustinut de Regina Maria

Studiul desfășurat de REGINA MARIA pentru a urmări răspunsul imun post vaccinare împotriva Covid-19 a finalizat faza a III-a, care analizează prezența anticorpilor la 6 luni de la prima doză. Principalele concluzii ale studiului arată că:

  • În cazul pacienților care s-au vaccinat și au trecut prin boală, cantitatea medie de anticorpi rămâne mai ridicată față de persoanele vaccinate care nu au fost anterior infectate.

  • Din totalul de 395 de persoane testate, 35 de participanți au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi, un indiciu care ar putea sugera contactul acestora cu virusul și, totodată, existența protecției. Doar 3 persoane dintre acestea au acuzat simptome ușoare ale bolii, fără a avea, însă, un test RT-PCR sau antigen pozitiv.

  • 1277 U/ml este cantitatea medie de anticorpi a grupului inclus în studiu, la 6 luni de la vaccinare, cantitate măsurată prin testarea serologică marca Roche, prin metoda chemiluminiscenței

Creșterea accentuată a cazurilor de coronavirus în ultima perioadă, provocate de varianta Delta, ridică semne de întrebare legate de evoluția pandemică din această toamnă. Numărul de vaccinări a crescut, sunt peste 5.200.000 de persoane imunizate cu schemă completă în România, însă este nevoie de un efort constant și susținut pentru continuarea acestui proces. În același timp, Agenția Europeană pentru Medicamente a început să analizeze datele clinice pentru doza „booster”, a treia doză de vaccin, la 6 luni de la imunizarea completă, care să asigure protecție suplimentară în fața noilor mutații ale coronavirusului1.

În acest context, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA anunță rezultatele celei de-a treia etape a studiului ce evaluează răspunsul imun post-vaccinal. Această etapă continuă cercetarea lansată de Rețea în luna ianuarie 2021, cercetare ce a evaluat dinamica anticorpilor pentru a estima răspunsul imun post-vaccinare.

După debutul primei etape de vaccinare, REGINA MARIA a înrolat în acest studiu un eșantion de 395 de persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment în campania publică de vaccinare.

Faza a III-a a studiului a constat în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de 6 luni de la administrarea primei doze de vaccin, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice. În această fază, pentru a putea fi urmărită dinamica serologică post vaccinare, a fost măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologică marca Roche, care se bazează pe tehnica chemiluminiscenței.

„Cea de-a treia fază a studiului nostru este foarte importantă pentru că ne arată cantitatea de anticorpi prezentă la 6 luni după vaccinarea anti SARS-CoV-2 în serurile recoltate de la participanții în studiu. Datele noastre arată că, în acest moment, dinamica titrului de anticorpi urmează o traiectorie stabilă, fără scăderile pe care le-am întâlnit în faza a doua a studiului, la 3 luni de la începerea schemei de vaccinare. În continuare majoritatea participanților prezintă anticorpi anti SARS-CoV-2. Amintesc aici faptul că valoarea de referință analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depășesc acest prag indică prezența anticorpilor specifici în eșantionul de produs biologic analizat”, a menționat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.

Datele din studiul REGINA MARIA arată că, după 6 luni de la prima doză de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru întreg eșantionul de pacienți analizat a ajuns la o medie de 1.277 U/ml. Aceasta valoare este una îmbucurătoare, pentru că rămâne la un nivel ridicat și poate indica protecția în fața virusului.

Ceea ce se remarcă, din nou, este că în cazul persoanelor anterior infectate cu SARS-CoV-2, media titrului de anticorpi rămâne mai ridicată decât în cazul pacienților care nu au trecut prin boală, situându-se în jurul valorii de 2.422 U/ml.

Nivel stabil de anticorpi la 6 luni de la prima doză de vaccin

O concluzie interesantă remarcată de specialiștii REGINA MARIA arată că, deși cantitatea de anticorpi generată de vaccin împotriva SARS-CoV-2 scade în timp, aceasta ajunge să se stabilizeze la 180 de zile. Astfel, la 30 de zile, cantitatea medie de anticorpi era de 6.386 U/ml, în timp ce, la 90 de zile, scăderea era accentuată, de 66%, ajungând la 2.149 U/ml. La 180 de zile, cantitatea medie ajunge la 1.277 U/ml, remarcându-se o stabilizare față de ultimele 3 luni, cu o scădere de doar 41%.

Vaccinurile rămân eficiente în protecția împotriva SARS-CoV-2

Datele științifice ne arată că, în orice proces de vaccinare, titrul de anticorpi scade în timp, fără a afecta eficiența generală în fața bolilor. Aceleași rezultate se înregistrează și în cazul actualelor vaccinuri împotriva SARS-CoV-2. În ciuda acestei scăderi a titrului de anticorpi, răspunsul imun în fața virusului rămâne puternic, protejându-i pe cei vaccinați de forme severe, potrivit unui studiu publicat în celebra revistă Lancet. 2 Aceste date sunt susținute și de concluziile studiului REGINA MARIA, care arată că răspunsul imun este puternic, iar anticorpii antispike sunt la un nivel stabil, care oferă protecție.

„Analizele pe care le-am derulat în aceste 6 luni demonstrează că, alături de vaccinare, menținerea măsurilor de protecție, deja știute (purtarea măștii medicale, spălarea mâinilor, evitarea aglomerației) ne ajută să ne protejăm chiar și în fața mutațiilor virusului SARS-CoV-2. Totodată, o a treia doză de vaccin poate crește cantitatea de anticorpi, mai ales la persoanele cu imunitate scăzută, care astfel sunt mai bine protejate în fața tuturor mutațiilor virusului.”, a afirmat Gabriel Gurguță, Medic Specialist Boli Infecțioase, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA.

Un rezultat îmbucurător desprins din studiul REGINA MARIA arată că, în cazul a 35 de persoane înrolate în grupul de cercetare, au fost înregistrate creșteri ale nivelului de anticorpi. Dintre aceștia, 9 persoane au declarat că au intrat în contact cu persoane pozitive, însă niciunul dintre ei nu a avut un test RT-PCR sau antigen pozitiv. În plus, numai 3 persoane din acest grup au acuzat simptome ușoare de infecție respiratorie și nu au necesitat spitalizare.

Un alt rezultat demn de menționat este faptul că 6 persoane din lotul la care s-au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi au declarat că au călătorit în zone cu risc epidemiologic ridicat, în timp ce alte 7 persoane au menționat că au participat la evenimente cu un număr ridicat de persoane.

„Dintre participanții la studiu care au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi între ultimele determinări (la 3, respectiv 6 luni), jumătate (18 persoane) au raportat trecerea printr-o situație cu risc (contact cu caz COVID-19, călătorie etc.) sau prezența simptomatologiei ușoare. Există posibilitatea ca expunerea la virus circulant să stimuleze astfel producerea anticorpilor, prin activarea celulelor cu memorie. Acest fenomen poate explica protecția pe care o au persoanele vaccinate.”, a explicat Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA.

Concluziile studiului indică eficiența vaccinului, care poate proteja pacienții de forme severe și grave ale infecției. Și Ministerul Sănătății a prezentat date, agregate anonimizat din Coronaforms și Registrul Național al Vaccinării, care arată că persoanele vaccinate sunt de 10 ori mai protejate împotriva bolii Covid-19 și au șanse de 12 ori mai mici să facă o formă gravă de boală.

Datele din studiul REGINA MARIA sunt aliniate cu cercetările internaționale, dovedind faptul că vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 reduc semnificativ riscul de deces, de forme grave și severe ale bolii, ceea ce ar putea conduce la un val epidemic nu atât de agresiv ca cele precedente, în cazul persoanelor vaccinate.

Despre Rețeaua de sănătate REGINA MARIA

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA este lider în calitatea serviciilor medicale din România, fiind singurul operator care deține trei spitale cu acreditări internaționale. Prin cele 13 acreditări deținute – o performanță unică în Europa Centrală și de Est, REGINA MARIA demonstrează constant angajamentul său pentru excelența medicală și siguranța îngrijirii pacienților.

Totodată, REGINA MARIA a inovat și segmentul serviciilor medicale pentru companii, lansând în premieră în România conceptul de abonamente corporate, în urmă cu 25 de ani. Mai recent, compania a dezvoltat și pachete medicale specializate pentru IMM și persoane fizice, gestionând în prezent un portofoliu de peste 640.000 de abonamente. În plus, în ultimii 10 ani, REGINA MARIA a investit peste 130 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România, prin modernizarea sau deschiderea de noi locații, achiziția de aparatură performantă și pregătirea echipelor medicale.

REGINA MARIA este singura companie de servicii medicale din România care a preluat în totalitate și a integrat cu succes peste 30 de alți jucători de pe piață, având o prezență proprie în 20 de județe și acoperire națională prin intermediul celor peste 310 clinici partenere. Compania reunește aproape 7.000 de angajați și colaboratori și oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de peste 4.5 milioane de pacienți.

În timpul pandemiei COVID-19, REGINA MARIA a implicat în testare 9 laboratoare de biologie moleculară din Rețea, atingând o capacitate de prelucrare de peste 4000 teste RT-PCR/zi și procesând până acum peste 500.000 de teste la nivel național.

1 https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-evaluating-data-booster-dose-covid-19-vaccine-comirnaty

2 https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(21)00185-X/fulltext

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce să oprești Wi-Fi-ul întotdeauna pe timp de noapte…
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025