Sibiul împlineşte în acest an 825 de ani. Documentul în care apare pentru prima oară numele oraşului a fost găsit în arhivele secrete ale Vaticanului. După ani de zile de discuţii, reprezentanţii Sfântului Scaun au acceptat să trimită în România o copie autorizată a scrisorii medievale. Actul este expus, acum, pentru prima oară, la Muzeul Brukenthal.
Sibiul este atestat încă din 1191, ca aşezare religioasă. Un an mai târziu, numele Cibinium este notat negru pe alb, într-un act papal. Acest document se află în arhivele secrete ale Vaticanului, iar autorităţile din Sibiu au solicitat de mult accesul la arhiva medievală. Abia anul acesta, odată cu serbarea a 825 de ani de atestare, oraşul a primit o copie autorizată a documentului.
"Exista un anumit preot P., din prepozitura Cibinium, care iată cum se menţionează oraşul Sibiu, într-o anumită dispută, într-o anumită ceartă, acest preot P. - Petru sau Paulus - se ceartă cu episcopul catolic din acea vreme, se pare de la Alba Iulia, Adrian", Alexandru Chituţa, PR Muzeul Brukenthal.
În documente este o singură frază care face referire la Sibiu. După multă muncă de convingere, reprezentanţii papali care se ocupă de arhive au fost de acord să trimită o copie.
Documentul este expus la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Sunt, însă, şi alte exponate interesante pentru vizitatori.
"Unul dintre cele mai atractive documente din expoziţie este o grafică originală din 1871. Redă ultima decapitare care a avut loc în Piaţa Mare din Sibiu. Este vorba despre un cetăţean care a cerut impozitarea averii sașilor", Adela Mohanu, reporter Digi24.
"Asta-i cel mai important, practic: istoria. De unde a pornit tot", vizitator.
"Trăim în România, ar fi bine să ştim cât mai multe despre România. E foarte interesant", vizitator.
Expoziţia va fi deschisă până în 31 ianuarie. De Ziua Naţională a României, vizitarea Palatului Brukenthal este gratuită.
Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu