Cei trei medici străini sunt renumiţi în Statele Unite pentru priceperea lor în a identifica şi trata mai multe boli ale pielii sau ale sângelui. Plusul adus de ei vizează aspecte pe care medicii români nu le pot acoperi pentru că nu sunt specializaţi într-un singur domeniu.
„În România, medicii patologi sunt generalişti, studiază cancerul de piele, mamar, la plămâni, la colon. Ei studiază tot. Aşa că nu se pot concentra pe o singură ramură. Eu studiez doar melanomul şi evident că am mai multă experienţă, pentru că numai asta fac", spune Adriano Piris, de la Harvard Medical School.
Cu ajutorul lor cursanţii află şi care sunt cele mai importante măsuri luate imediat după ce boala a fost descoperită.
„Sistemul nostru păcătuieşte printr-o lipsă de supraspecializare. Aceste cursuri vin pe de o parte sa umple nişte goluri. Fiecare învaţă câte ceva nou, fiecare se pune la punct cu noile clasificări, cu noile metode de diagnostic", precizează Alis Dema, medic la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.
Astfel de cursuri reprezintă un pas prin care medicina românească începe să recupereze distanţa mare care o desparte de medicina occidentală, spun organizatorii.
„Aceeaşi diferenţă care există între o maşină românească şi una germană sau americană , exact aceeaşi diferenţă de concepţie între tehnologia americană şi românească, la fel este şi diferenţa în educaţie şi în sănătate. Este vorba despre o perfecţionare şi o creştere a evidentă a calităţii actului medical", precizează Marius Raica, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş" Timişoara.
Cursurile se desfăşoară în perioada 12-14 iunie, la Universitatea de Mecicină şi Farmacie din Timişoara.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Adrian Hrişcu
editor web: Călin Țenche