Magdalena are 19 ani şi este din Germania. A venit prima dată în România vara trecută, i-a plăcut foarte mult şi a decis să rămână aici. Este de un an de zile voluntar şi participă la diferite acţiuni organizate în oraş. Cel mai mult îi place să lucreze cu copiii de la un centru de asistenţă socială. Munca alături de cei mici a ajutat-o pe Magdalena să înveţe şi româneşte.
”Vreau să stau aici, am văzut nişte facultăţi la Cluj şi la Timişoara, îmi place foarte mult aici, e foarte frumos aici. Părinţii mei au fost aici şi le-a plăcut foarte, foarte mult în România”, spune ea.
La Petroşani a ajuns şi Sigrid, din Austria. La prima ei vizită în România, tânăra în vârstă de 30 de ani a muncit cot la cot cu ceilalţi şi s-a declarat mulţumită sufleteşte că a putut ajuta:
”Am prieteni aici, sunt pasionată de tabere, deci îmi place să fiu aici, cu prietenii mei, să muncim, să încercăm să fim o parte din comunitate”.
Alături de cele două voluntare, alte zeci de persoane au petrecut ultimele 5 zile lucrând la diferite obiective comunitare din Petroşani. ”Îmi place foarte mult, îmi place să ajut oamenii şi mă distrez făcând asta”, sună o opinie.
”Au fost într-adevăr cinci zile grele, din care patru cu muncă foarte, foarte intensă, în care am încercat să înfrumuseţăm în special locurile pentru copii, locurile de joacă pentru copii, grădiniţele, a venit aici la centrul de zi pentru copii aflaţi în nevoie, suntem la stadionul Jiul, suntem peste tot”, precizează Alexandru Kelemen, coordonatorul taberei.
Tabăra de voluntariat în România este la cea de-a 12-a ediţie, însă pentru prima dată a fost organizată în Valea Jiului. De la an la an, tot mai mulţi tineri din diferite ţări aleg acest mod inedit de petrecere a vacanţelor, ajutând totodată şi comunităţile locale.
”Este utilă, orice întreprindere de acest gen în municipiul Petroşani, ca de altfel în orice oraş, este utilă. Însă cel mai important cred că este exemplul pe care aceşti tineri îl dau pentru comunitatea locală în sprijinul acestei idei a voluntariatului”, precizează Nicu Taşcă, purtător cuvânt al Primăriei Petroşani.
”Ne ajută în munca noastră de a oferi cât mai multe servicii, programe sociale, socio-medicale pentru oamenii nevoiaşi, şi aceşti voluntari trebuie să ştie că nu sunt singuri în oraşele lor, şi organizăm atunci anual un asemenea eveniment”, adaugă Ludesccher Laszlo, director al organizaţiei non-profit.
În perioada taberei, între tineri s-au creat legături de prietenie, astfel că mulţi români au promis că anul viitor vor lucra ca și voluntari în alte ţări, pentru a întoarce ajutorul primit la ei acasă.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche