Loredana Gorgan are 25 de ani și a făcut școala postliceală pentru asistente. Nu a stat prea mult printre ace și seringi. Dintotdeauna s-a visat antreprenor și a luptat ca să-și urmeze visul. Îi plac albinele și se ocupă deja de cei câțiva stupi pe care îi are acasă. Acum este gata să înceapă o afacere cu miere și propolis pe bani europeni.
”Albinele le poți înmulți foarte ușor, oricum prin muncă, au o viață extraordinară. Aș înmulți, aș face un mic business. Aș vinde miere, propolis, eu știu sunt o grămadă de rețete care am putea să le facem”, spune Loredana Gorgan, antreprenor.
1 000 de persoane din regiunea vest și nord-vest a României vor învăța timp de mai multe luni tainele businessului. La final, cele mai bune 100 de idei de afaceri vor primi finanțare de la Uniunea Europenă.
”Tinerii care se înscriu în acest proiect pot participa la cursuri de formare profesională ANC în domeniul antreprenoriatului și totodată se pot înscrie în competiția privind obținerea unui ajutor de minimis în limita a 25 de mii de euro”. - 25 de mii de euro pentru fiecare tânăr, fiecare business? ”Da, fiecare tânăr”.
Zeci de tineri din Timișoara și-au înscris deja proiectele de business în concurs. Cei mai mulți mizează pe imobiliare și agricultură: ”Eu sunt pasionat de pește, ar fi pe partea asta de piscicultură, știu că este o piață de păstrăvărie foarte bună. Orice mână întinsă de către Uniunea Europeană este o mână bună întinsă”, ”Cei 25 de mii de euro sunt foarte bine veniți pentru cineva care chiar dorește să facă ceva și nu își poate permite din buzunarul propiu să investească”, ”Cu un salariu care avem noi și nu te ajută nimeni nu poți să deschizi o afacere, să faci ceva, dar cu un mic ajutor, de început zic că e ok”.
Primele 50 de proiecte au fost deja înscrie în competiție. Urmează ca încă 50 să injtre în cursa pentru banii de la Uniunea Europeană. Au prioritate tinerii cu vârste cuprinsă între 18 și 25 de ani.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche