Postul Crăciunului a început vineri şi se încheie pe 24 decembrie. Cei care doresc să postească toate cele 40 de zile, pot mânca doar produse vegetale, iar carnea şi produsele lactate trebuie excluse total din meniu.
Preoţii spun că postul este esenţial în viaţa credincioşilor, însă susţin că nu ajunge să te abţii de la mâncarea de dulce.
"Postul înseamnă mai mult decât o abstinență trupească, înseamnă o abstinență sufletească. El are în vedere nu doar modelarea noastră trupească, așa cum urmărește orice dietă, ci modelează sufletele oamenilor", spune Ioan Codorean, preot la Biserica cu Lună.
Pe lângă semnificaţia spirituală deosebită, postul este o bună ocazie de purificare şi detoxifiere a organismului. Alimentaţia din această perioadă constă într-o dietă uşoară şi sănătoasă. În topul alimentelor se află fructele şi legumele proaspete. Medicii nutriţionişti avertizează însă că postul poate duce la apariţia malnutriţiei proteice, a anemiilor şi a deficitului de vitamine în organism.
Dr. Amorin Popa, șef Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din Oradea: "Pacienților cu boli cronice, și aici sigur pe primul loc e diabetul zaharat, dar și hipertensivul, persoana cu insuficiență cardiacă, recomandăm ca înainte de începerea postului să existe o consultație cu medicul curant."
Mulţi specialişti în nutriţie spun că aceste 40 zile înseamnă şi eliminarea din alimentaţie a unor substanţe periculoase cum ar fi hormonii din carnea de pui, vita si peştele de crescătorie. Cu toate acestea, organismul nu trebuie privat de nutrienţii de care are nevoie. Prin urmare, alimentatia din timpul postului trebuie să includă vegetalele care pot sa asigure necesarul de proteine, lipide si glucide.
Copiii nu pot posti mai mult de patru zile, acest lucru putând afecta secreţia hormonilor de creştere, iar adolescenţii nu ar trebui să postească mai mult de 6 zile.
reporter: Ariadna Bălăian
operator: Darius Pop