Un teren de câteva mii de metri pătraţi în apropierea centrului unei localităţi este o mină de aur pentru proprietar. Totuşi, sunt persoane care preferă să se lipsească de un profit frumos şi să doneze suprafeţele pe care le deţin.
Gheorghe Tonţ deţine un teren în Vârciorog pe care vrea să vadă ridicat un aşezământ de binefacere. Pentru asta e dispus să doneze primăriei suprafaţa necesară.
"Simt nevoie de a ajuta. Am văzut că în judeţul Bihor este nevoie de a ajuta persoanele vulnerabile şi nu prea sunt instituţii de acest fel în Bihor", spune bărbatul.
Donatorul a dat anunţuri online unde explică că pune terenul la dispoziţia celor care vor clădi un spital, un cămin pentru bătrâni ori un centru pentru persoane cu handicap.
La rândul ei, administraţia orădeană a primit doar anul trecut 91 de terenuri cu titlu de donaţie. "13 mii 65 de metri pătraţi acestea au fost terenuri în zonele Oncea, Piatra Craiului, Strugurilor în special în zona de deal unde se fac construcţii", a detaliat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Suprafeţele primite de primărie sunt folosite pentru lucrări de utilitate publică: drumuri sau diferite construcţii. În statisticile donatorilor se strecoară şi cazurile celor care sunt nevoiţi să renunţe la mici bucăţi din frontul stradal pentru amenajarea unor şosele.
Pe lângă acestea, administraţia municipiului primeşte de la persoane fizice sau firme bani pentru finalizarea sau dotarea unor centre medicale ori de îngrijire.