Orădenii vor plăti cu 6% mai mult pentru colectarea deşeurilor. Este propunerea autorităţilor locale, care vor astfel să amortizeze o parte din costurile de depozitare a gunoiului la halda ecologică, taxă intrată în vigoare de la începutul acestui an. Suma exactă va fi stabilită într-o şedinţă de Consiliu Local, însă creşterea estimată este de aproximativ 60 de bani pe persoană.
Anul trecut, orădenii plăteau 8,48 de lei pe lună pentru ridicarea gunoiului de către operatorul de salubritate. Preţul ar urma să se majoreze la 9,13 lei, odată cu intrarea în vigoare a taxei pentru depozitarea deşeurilor la halda ecologică.
"Ultima valoare pe care am plătit-o era de 16,14 euro. Metodologie foarte detaliată nu a fost comunicată de Ministerul Mediului - atâta ştiu că se va plăti 80 de lei pentru fiecare tonă", spune Zoltan Palhegyi, directorul economic al firmei de salubritate.
Pentru ca noua taxă de 80 de lei pentru tona de deşeuri depozitate la halda de gunoi să nu fie resimţită de orădeni, autorităţile locale au în plan dezvoltarea unui nou sistem de colectare a deşeurilor. Astfel, municipalitatea vrea să îi taxeze modic pe cei care fac o colectare selectivă a gunoiului şi nu au nici o cantitate de gunoi amestecat, în timp ce pe cei comozi care nu sunt preocupaţi de selectare îi vor pune serios la plată.
"Deşeurile recicabile, sortate, colecatete selectiv nu se depozitează în rampă şi practic nu se plăteşte taxa pentru ele. Suntem undeva la 16% - ca să ajungem la procentul de 50% mai e mult, dar puţin timp", susţine Zoltan Palhegyi.
Taxa nu va fi plătită în cazul în care deşeurile livrate la groapa de gunoi vor fi colectate selectiv. Aceasta este şi dorinţa Uniunii Europene, care a păsuit România până în 2020, când va trebui să aibă un grad de colectare selectivă de cel puţin 50 la sută.
În alte ţări, taxa ajunge până la 100 de euro pe tonă. De anul viitor, firmele de salubritate vor plăti 120 de lei pentru depozitarea unei tone de gunoi.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa