Amenzile reprezintă o premieră pentru România şi un semn că administraţiile locale nu mai pierd vremea cu ameninţări şi trec la fapte. Până în 2020, ţara noastră ar trebui să atingă un procent de recuperare a deşeurilor de 50%. În prezent, el este între 1 şi 2%.
Conştiinciozitatea cu care unii dintre locatarii unei asociaţii din Oradea au selectat deşeurile menajere nu i-a ajutat mai deloc. Poliţiştii locali au făcut controale şi au observat nereguli în separarea materialelor reciclabile. Rezultatul: o amendă de 1000 de lei pentru necolectarea selectivă a deşeurilor, o premieră pentru România.
Cele peste 800 de asociaţii de proprietari din Oradea generează anual între 45 şi 50 de tone de deşeuri anual. Doar 7% din acestea sunt deşeuri reciclabile. Poliţia locală din Oradea face zilnic controale la asociaţiile de proprietari pentru a verifica modul în care este depozitat gunoiul.
De săptămâna trecută au renunţat la notificări acolo unde găsesc nereguli şi au trecut la sancţiuni. România s-a angajat ca până în 2020 să reducă anual cantitatea de deşeuri depozitate în gropile de gunoi şi să ajungă la un grad de colectare selectivă de 50%.
În cazul în care România nu va tinge cotele impuse de Uniunea Europeană, statul român poate ajunge în procedură de infringement, iar penalităţile financiare în acest caz pot ajunge la sute de mii de euro pe zi.
Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Florin Lucuţa