Micuţul Nicolas este doar unul din cei peste 4 mii de copii care vin pe lume într-un singur an la Maternitatea din Oradea. S-a născut în 2014 într-un spital public ales de părinţii lui, care au studiat cu atenţie ofertele maternităţilor de stat şi private din ţară şi din străinătate.
"Am luat în calcul şi alte posibilităţi, în Ungaria sau în București, dar am preferat aici în Oradea", recunoaște Emanuela Vese, mama lui Nicolas.
Şi a ales bine, spun medicii orădeni, pentru că toate cele patru secţii ale Clinicii de obstetrică şi ginecologie din oraş au fost reabilitate de-a lungul a doi ani de muncă. Acum oferă condiţii moderne tuturor pacientelor.
"Fiecare salon este dotat cu grup sanitar, maxim 2 paturi, foarte multe saloane sunt cu un singur pat", spune dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Judeţean Oradea. "Aceste condiţii hoteliere, ca urmare a reabilitării din fonduri de la Banca Mondială, ne situează la acel nivel pe care lumea le aşteaptă practic de la clinicile private."
În cadrul lucrărilor de reabilitare care au costat peste 7 milioane de lei au fost transformate secţiile de la etajele întâi şi al doilea şi blocul de naşteri de la etajul al patrulea. A mai fost montat un lift de persoane pe lângă cele două existente, iar la subsolul clădirii vor fi amenajate vestiare pentru personalul spitalului.
Planul conducerii Spitalului Judeţean Oradea este să mute toate paturile din aripa veche a maternităţii în clădirea nouă.
reporter: Edina Szomoru
operator: Ciprian Platona
editor web: Adrian Laboș