În opinia parlamentarului, până acum băncile primeau în garanţie imobile care erau evaluate de proprii specialişti ori de evaluatori angajaţi de ele. O dată cu noua lege, riscul va fi atât al celui care ia creditul, cât şi al băncilor, a precizat Cupşa.
Liberalul consideră că actuala lege este corectă din punct de vedere constituţional, dar şi moral. Ioan Cupşa spune că de acum înainte nu se va mai putea întâmpla ca un client al băncii să fie obligat să plătească rate chiar şi după ce creditorul îi scotea casa la vânzare. Potrivit noilor reglementări, clientul poate notifica banca prin avocat, notar sau executor judecătoresc că vrea să predea imobilul cu care a garantat. La rândul său, instituţia bancară este obligată să accepte stingerea oricărei datorii.
Deputatul susţine că 800 de mii de familii din România au greutăţi sau chiar nu-şi mai pot plăti creditele. Noua lege va intra în vigoare după promulgare și publicare în Monitorul Oficial. Însă BNR i-a cerut președintelui României să o atace la Curtea Constituțională.