La numai 10 ani, Estera i-a uimit cu talentul ei pe toţi cei care au cunoscut-o. Copila compune melodii, fără să ştie pic de teorie muzicală.
"Am început la 3 ani jumătate să cânt la fluier, apoi pe parcurs am început să cânt la flaut, apoi la 5 ani jumate am început să cânt la vioară, iar după aia am învăţat la mandolină şi apoi la chitară", spune Estera Forogău.
Copila a impresionat chiar şi profesori universitari de la Conservator. "A cântat ceva la vioară, ceva la pian, a testat-o şi a început maestrul să plângă. Atunci ne-am dat şi noi seama că chiar este ceva. Nu ştiam ce are Estera, am văzut noi că ea cânta, dar nu ne-am dat seama că este chiar aşa de uimitor", spune Ana Forogău, mama Esterei.
Doar că legea nu-i permite Esterei să se înscrie la Conservator până nu are Bacalaureatul. Doar în Austria sau în Marea Britanie ar putea face acest lucru, unde există şcoli speciale pentru copiii supradotaţi.
"Profesorii ne-au spus că, din păcate, la noi în ţară nu are posibilitatea să studieze şi îndrumările lor au fost să mergem pe particular, cu profesor particular", susţine Călin Forogău, tatăl Esterei.
Specialiştii recunosc că Estera este un talent ieşit din comun
"Sunt ţări unde este posibil să sari peste nişte etape, în Italia de exemplu, se poate intra chiar la vârsta de 9-10 ani la Conservator sau la Viena", spune conf. univ. Elisabeta Jambor, profesoara de pian a Esterei.
"Având doar zece ani, va trebui să-şi finalizeze studiile gimnaziale şi liceale. Legea educaţiei naţionale prevede în acest moment faptul că există posibilitatea ca pentru elevii supradotaţi aceştia să poată să finalizeze
doi ani într-unul singur", explică prof. Daniel Negrean, şeful Inspectoratului Şcolar Bihor.
Familia Esterei nu-şi permite să călătorească prin ţară sau prin străinătate la concursuri. N-ar fi avut bani nici de pianul la care fata petrece zilnic ore în şir. Au avut noroc cu un profesor care, recunoscându-i talentul, i l-a dăruit.
reporter: Florina Fofiu
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş