Pentru cei 152 de elevi ai școlii din satul bihorean Luncșoara statul a pus la dispoziție 10 calculatoare. Așa că directorul a căutat soluții în altă parte.
"Şcoala a primit zece calculatoare plus un server pentru laborator în 2007. De atunci nu am mai primit. Dar am mai primit calculatoare prin niște parteneriate pe care le are școala cu niște fundații din Germania și Olanda", susţine Adrian Botiș, directorul școlii "Alexandru Roman" din Aușeu.
Și conducerea școlii "Dacia" din Oradea a încercat să găsească o rezolvare pentru această problemă. Cu ultimele computere primite în 2006, direcțiunea a apelat la sponsorizări.
"Anul școlar trecut am achiziționat 11 laptopuri printr-un lanț de magazine, iar anul ăsta tot printr-un lanț de magazine printr-un proiect am achiziționat 30 de calculatoare de ultimă generație", spune Florian Hava, directorul școlii "Dacia" din Oradea.
Computerul reprezintă o problemă și pentru elevii din familii cu venituri modeste. Ca să facă față cerințelor școlii, aceștia pot apela la ajutorul oferit de stat prin programul Euro 200. Acesta le permite tinerilor de până la 26 de ani să intre în posesia unui tichet de 200 de euro pe care să-l folosească pentru cumpărarea unui computer.
"Avem nevoie de calculator și fără el nu se mai poate. La școală, cărțile toate sunt de așa măsură și ne trebuie", spune un părinte.
"Ar fi bine să aibă unul și acasă sigur. Mai ales pentru teme care se dau. Un calculator ar ajuta foarte mult", este de părere Alexandra Sabău, profesoară de geografie.
Programul Euro 200 se adresează tinerilor care provin din familii cu un venit lunar de maximum 150 de lei pe membru de familie. Cererile se depun până în 21 aprilie la unitatea de învățământ unde aceștia studiază.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş