Alarmaţi de numărul mare de copii care abandonează şcoala încă din clasele primare, consilierii în educaţie au iniţiat în urmă cu 10 luni proiectul „Şansa de a-ţi scrie propriul viitor" prin care au consiliat copii şi părinţi în vederea reducerii riscului de abandon şcolar. 110 astfel de copii au primit de luni până vineri câte o masă caldă şi au beneficiat câte 4 ore pe zi de cursuri afterschool.
„Dacă la început erau în clasa a patra şi nu ştiau să scrie, acum deja încep să citească, deja îşi doresc să continue studiile. Sunt copii care n-au văzut niciodată carne şi erau foarte miraţi că primesc zi de zi, că au desert, că pot să beneficieze de nişte condiţii decente de viaţă," a declarat Manuela Vlasie, responsabil proiect.
În cele 10 luni în care s-a derulat proiectul, specialiştii au stat de vorbă cu fiecare familie defavorizată în parte pentru a înţelege cu ce probleme se confruntă.
„Nevoile sunt de la cele afective, de relaţionare pozitivă, de valorizare, până la cele de bază, de îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite. Proiectul îşi propune prin activităţile concrete să răspundă specific acestor nevoi," a declarat Camelia Tamaş, expert educaţional consiliere-orientare.
Autorităţile doresc ca acest proiect să se extindă.
„Astfel de proiecte, care investighează anumite cauze, propun nişte soluţii, pilotează soluţiile şi apoi se extrag concluzii şi recomandări, pot fi transpuse şi al un nivel mai mare, la un nivel macro," a adaugat Elena Motaş, consilier pe problemele romilor în cadrul Prefecturii Iaşi.
La nivelul judeţului Iaşi, rata de abandon şcolar este de 1,1 la sută. Asta înseamnă că în fiecare an aproximativ o mie de elevi renunţă la şcoală.