Cele mai multe șanse de angajare le au tinerii care au mai lucrat în străinătate. Irina, de exemplu, are 22 de ani și este studentă la facultatea de Turism. Vara trecută a muncit în Grecia, la un hotel, și vrea să repete experienţa.
“Este foarte bine să avem un pic de experiență, face bine și la CV. În principiu, vreau să continui să lucrez tot pe hotel, la recepție, pentru că am menționat, asta studiez și la facultate,” povesteşte studenta.
Firmele specializate au început deja să facă recrutări și primesc zilnic telefoane și vizite din partea studenților interesați de un loc de muncă în străinătate.
Alina Beatrice Tomegea, studentă: “Aș vrea acum să aplic pentru UK, am fost informată de job-urile din aeroport și m-ar interesa să aplic, mai ales că vara nu am ce să fac, decât să stau acasă, mai degrabă mai văd și altceva și muncesc.”
Iuliana Maria, studentă: “Sunt foarte curioasă și foarte entuziasmată de acest program.- În ce lună vrei să pleci?- Sunt studentă în anul III, deci după 7 iulie, după ce îmi termin de dat licența.”
În acest moment sunt disponibile 2500 de locuri de muncă în Marea Britanie și alte 1000 în Grecia. Anunțurile de angajare au fost postate pe internet, pe site-urile specializate. Cei care vor fi selectați pot pleca la muncă începând din luna martie.
“Studenții români sunt cei mai muncitori dintre toți și pe lângă asta sunt cei mai respectuoși. - De ce ar pleca un student?- În primul rând pentru experiența interculturală. Adaugă un plus la CV atât din punct de vedere profesional, cât și din punct de vedere personal,” a explicat Raluca Manea, angajat al unei firme de recrutare.
Angajatorii preferă studenți, dar acceptă și candidaturile tinerilor de până în 30 de ani. Programul de lucru este de 7 sau 8 ore pe zi, iar salarizarea este cuprinsă între 5 și 6,5 lire pe oră. Unii angajatori oferă și alte beneficii, precum cazare și trei mese pe zi.