Război pentru apă la Pașcani
La Paşcani, 6 scări de bloc au fost debranşate de la rețea și alte 340 ar urma să aibă aceeași soartă pentru că de jumătate de an locatarii nu au achitat facturile către ApaVital şi nici nu au încheiat contracte cu furnizorul de servicii. Cu robinetele închise, oamenii sunt nevoiţi să se descurce cum pot.
Problemele din municipiul Pașcani au apărut anul trecut, atunci când primăria a delegat serviciul de apă Societăţii ApaVital Iaşi pentru a putea accesa astfel şi fonduri europene în vederea modernizării rețelei de distribuţie. Localnicii s-au opus, din cauza condițiilor impuse de noul furnizor. Aşa că, din 408 scări de bloc, s-au făcut contracte doar pentru 65. În cazul celor care nu s-au conformat, ApaVital a luat decizia să nu le mai furnizeze servicii. Autoritățile au considerat că măsura e abuzivă și au pus polițiștii locali să păzească scările de bloc, pentru ca nicio familie să nu mai fie debranşată.
„Am dat dispoziție ca agenții Poliției Locale, pe itinerariile de patrulare, să supravegheze și să păzească aceste cămine de branșament, în scopul stopării acestor debranşamente ilegale," a declarat Vasile Avasiloaie, șeful Poliției Locale Pașcani
Municipalitatea a contestat debranșările în instanță, iar problema ar urma să fie tranșată de judecători. Mai mult, primăria a decis să organizeze o licitație publică, ca să poată relua contractul cu firma care furniza apă în trecut, chiar dacă nu va mai avea cum să acceseze fonduri europene.
„Acest demers, din punctul nostru de vedere, nu este viabil. Hotărârile de ieșire din ARSACIS și hotărârile de ieșire din acest contract de delegare au fost atacate în instanță, urmează să vedem rezultatul," a declarat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt ApaVital Iași
În cazul în care judecătorii vor considera că ApaVital este îndreptăţită să aplice măsuri extreme pentru neplata facturilor, 80 la sută dintre blocurile din Paşcani vor rămâne fără apă.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News