Printr-un ordin emis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, toţi proprietarii de patrupede trebuiau să-şi microcipeze animalele până la data de 1 ianuarie 2015. Locuitorii de la ţară nici nu vor să audă că trebuie să plătească până la 100 de lei pentru fiecare patruped din gospodărie.
"Am doi pichinezi și îi țin în casă, nu îi las pe stradă. Sunt încă mici, abia i-am cumpărat."
"- Câți câini aveți? - Un pechinez mic. - L-ați microcipat? - Nu. - Din ce motiv? - Păi nu știu, n-am știut că e obligatoriu."
Oamenii spun si că banii pe care ar trebui să-i plătească sunt prea mulţi pentru veniturile lor.
"Mărișoară. 50 de lei e 500 de mii vechi, nu? Păi e cam mare, pentru omul de rând care nu are, e cam greu."
" - Câți aveți? - Trei. - Și i-ați microcipat? - Nu. - De ce? - Că nu am bani, dintr-o pensie de 400 de lei. - Nu vă e teamă? - De ce? - Să nu fiți amendat. - Ei, na, mi-e teamă de cei care dau amenzi mai mari."
"- Nu vă e teamă de amenzi? - De amendă? Păi ce, îi dau drumul la câine și asta e."
Medicii veterinari vor bate din poartă în poartă, ca să verifice dacă patrupedele au fost microcipate. Controalele vor începe de săptămâna viitoare și vor viza atât proprietarii de câini, cât și cabinetele veterinare care se ocupă cu microciparea animalelor.
Viorel Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari, filiala Iași: "Legea spune, orice câine care este găsit nemicrocipat este considerat câine fără stăpân."
Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași: "Vaccinarea antirabică se face numai după microcipare și trebuie să înțeleagă populația că este obligatorie."
După microcipare, câinii trebuie înscriși în Registrul Evidenței Câinilor cu Stăpâni, iar proprietarii pot verifica situația vaccinurilor, de exemplu, online, pe site-ul rompetid.ro. În Iași, câinii pot fi microcipați în 102 cabinete medicale. Microcipul costă între 50 și 100 de lei, în funcție de talia cățelului. Dispozitivul conține un cod numeric personalizat unic al patrupedului și, opțional, numărul de telefon al proprietarului. Veterinarii spun că microciparea este importantă deoarece permite verificarea vaccinării antirabice, iar persoanele mușcate află ușor dacă patrupedul este sau nu bolnav. De asemenea, în cazul pierderii, animalul poate fi găsit mai ușor.
Amănunte pe acest subiect a oferit Cătălin Pavaliu, director executiv la Fundaţia Sky, invitat în jurnalul principal al Digi24 Iaşi, de la ora 18:30. Vedeţi intervenţia completă în jurnal aici: