În comuna Tătăruşi din judeţul Iaşi, taxele şi impozitele locale sunt colectate direct de la localnici. 15 funcţionari vor umbla din sat în sat cu un ghișeu mobil până la 31 martie, dată până la care pentru plata dărilor se acordă o bonificaţie de 10 la sută. Primul popas a fost în localitatea Pietrosu, unde angajaţii primăriei şi-au făcut birou temporar în sala de sport a şcolii.
„Ce a rămas din pensie de la anul nou, vin şi dau la impozit”.
“Se mai reduce, plătim mai puţin. Un kilogram de ulei dacă rămâne, face mult”.
“Am plătit întotdeauna majorări. Mă lăsam mai pe la jumătatea anului, altă dată mai spre sfârşit şi acum am venit să dau mai la început că mai e o reducere”, spun oamenii.
Reprezentanții primăriei susțin că acest ghișeu mobil este mult mai eficient. În ultimii doi ani peste 90 la sută din localnici și-au plătit taxele și impozitele. Numai anul trecut s-au strâns peste cinci milioane de lei.
“Trebuie să ne gândim că suntem într-o zonă rurală, unde predominant sunt oameni în vârstă, pensionari cu pensii de CAP, pensii foarte mici şi acei 10 la sută înseamnă foarte mult. Ei îi transformă în câteva kilograme de zahăr, ulei sau mai multe pâini pe masa lor”, a spus Costel Iosub, primarul comunei Tătăruşi.
Potrivit legii, colectarea taxelor şi impozitelor locale în România se poate realiza în mai multe modalităţi, ca plată numerar, prin virament bancar sau Internet, iar în mod excepţional la domiciliu.
“Este, însă, necesar şi lucrul ăsta trebuie subliniat ca anunţul privind plata, posibilitatea achitării taxelor şi impozitelor într-o anumită locaţie, alta decât cea la sediul administraţiei locale să fie făcut din timp, măcar cu o săptămână, două înainte, iar acel loc să fie un loc public: o şcoală, un cămin, un centru cultural, nu locuinţa unei persoane”, a explicat Dan Constantin Mâţă, avocat.
În timp ce în România ghișeul mobil este doar o practică izolată, în alte state europene acesta este obligatoriu.