Dublă specializare la catedră
51 de profesori s-au reîntors în băncile facultăţii. Sunt dascăli care predau discipline diferite, de la geografie, istorie, chimie sau biologie, până la teologie.
Unii au şi peste un deceniu vechime în învăţământ, dar se tem că în anii viitori nu-şi vor putea completa cele 18 ore de la catedră cu o singură specializare.
„Decizia am luat-o în urma constatării că în următorii ani nu o să mai am suficiente ore ca să îmi pot desfăşura activitatea într-o singură şcoală şi, un alt motiv, am colegi care în viitor vor ieşi la pensie şi aş avea posibilitatea să iau ore de educaţie fizică şi sport”, spune Daniel Rădeanu, profesor de geografie.
Ca să urmeze a doua facultate la Iaşi, unii profesori fac naveta de la sute de kilometri distanţă. În plus, plătesc câte 2.400 de lei pe an, taxă de studiu.
„Nu este uşor pentru că e la zi, fiecare dintre noi în măsura timpului liber pe care l-am avut de la şcoală am venit şi la cursuri cu cei de la zi”, a declarat Andrei Chirvase, profesor de istorie.
Problema completării normelor pentru dascăli este determinată de scăderea an de an a numărului de elevi. „Putem intui că aproximativ 10 la sută, cel puţin 10 la sută din cadrele didactice ar mai avea nevoie de o nouă specializare pentru a nu avea probleme în viitor”, explică Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.
„Am putea spune că întrevedem reduceri semnificative la disciplinele tehnice, mai ales în liceele tehnologice din mediul urban”, a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
Sindicaliştii din învăţământ spun că pe viitor astfel de specializări ar putea primi finanţare din fonduri europene prin intermediul Ministerului Educaţiei.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News