Uniunea Europeană a plătit în ultimul an și jumătate 2, 5 milioane de euro pentru ca peste 800 de români să urmeze cursuri de specializare în domeniu construcțiilor. Numai în Iași au fost 172 de cursanți, iar 70 dintre ei s-au angajat la firmele de construcții din oraș. Ceilalți pun în balanță oportunitatea de a lucra peste hotare.
"În funcție de oferta pe care o voi primi ori voi rămâne pentru un job aici, ori afară. Mai degrabă afară pentru că ceea ce fac eu e mai apreciat afară."
" - Ce curs ați făcut? - De instalator în construcții. A fost și bine, a fost și rău, de toate. Dar în general sunt foarte mulțumit. Aici sunt locuri de muncă, numai cine nu vrea să muncească nu găsește, vă zic sigur," spun oamenii.
Șanse de angajare sunt și pe piața locală. Firmele de construcții caută permanent salariați.
Ilie Simion, manager proiect: "s-a înregistrat o evoluție, în sensul că, dacă la începutul lui 2014 eram sub auspiciile unei piețe amorțite, în momentul de față, la final de exercițiu financiar, foarte multe lucrări trebuie să fie gata în decembrie 2015. La Iași avem mai multe locuri de muncă decât oameni doritori să le ocupe."
Piața construcțiilor întâmpină și alte probleme, pe lângă lipsa angajaților. Iar o rezolvare ar putea veni, transmit specialiștii, din partea autorităților.
"Există bani, există proiecte, Guvernele care au fost, însă, nu au dovedit apetitul investițional necesar ca acest sector să revină la ceea ce în mod normal ar trebui să fie în această țară, o pondere de circa 9-10 la sută din produsul intern brut și nu de 6-7 la sută cum se întâmplă în acest moment," a spus Laurențiu Plosceanu, președinte ARACO.
Proiectul finanțat de Uniunea Europeană a avut drept scop creșterea gradului de calificare din sectorul de construcții. S-a derulat în 18 luni, în Iași, București, Oradea și Galați.