Oamenii care locuiesc la casele din zona Pieţei CUG din Iaşi s-au revoltat când au văzut că arborii pe care i-au plantat în urmă cu 10 ani pe malul râului Nicolina şi pe care i-au îngrijit au fost tăiaţi de muncitori pentru a face loc utilajelor care se ocupă de decolmatarea râului. Ei sunt nemulţumţi că nu au fost anunţaţi că cireşii, vişinii şi castanii plantaţi urmau să fie tăiaţi, dar şi că gunoaiele şi băncile din beton nu au fost îndepărtate din zonă.
"Mai încolo vedem foarte simplu că sunt şi băncile, sunt şi nişte boscheţi lăsaţi aiurea. Când au venit să taie, au tăiat copacii, dar nici măcar nu au făcut o mică curăţenie."
"Nu-i corect că noi n-avem unde sta, vara ieşi cu un copil la aer la un pic de oxigen, unde te duci."
"I-am plantat şi i-am udat şi am cărat apă din Nicolina ca vai că la vârsta mea de 65 de ani şi i-am udat şi acum vin să-i taie. Îi adunăm pe toţi şi iese răzmeriţă. Dar cum să facă aşa ceva, dar unde se trezesc," spun oamenii.
Muncitorii spun însă că nu au făcut decât să respecte procedura de lucru: "terenul este al Apelor Române şi şi trebuie să intrăm cu utilaje, nu putem prin copaci, trebuie să amenajăm terenul, trebuie să decolmatăm, să cosim, sunt problemele noastre. - De ce n-aţi scos băncile astea din beton? - Nu pot să vă răspund că nu ştiu."
"Sistemul de gospodărire a apelor a demarat şi o corespondenţă în paralel cu direcţiile din subordinea Primăriei Iaşi pentru a-şi ridica mobilierul stradal amplasat pe lucrarea hidrotehnică cu rol strict de apărare împotriva inundaţiilor," a declarat Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad.
După scandalul iscat şi-a făcut apariţia şi un echipaj de la Poliţia Locală, care, însă, nu a putut decât să constate că lucrările sunt autorizate.
"- Oricum ar fi, trebuie să intre cu utilajele să scoată nămolul.
- Da, categoric.
- Şi ce treabă ai să tai copacii cu colmatarea?
- Dar intră printr-un capăt şi iese tot pe acolo.
- Este domeniul lor, al Apelor Române.
- Nu contează, e România domnule!"
Râul Nicolina a fost inclus din 2009 în programul naţional de monitorizare a calităţii apelor din bazinul hidrografic al râului Prut.