În comuna Şcheia din judeţul Iaşi învaţă peste 700 de copii. Mai bine de 150 dintre ei vin din sate aflate la peste 5 kilometri distanţă. Primăria a primit două microbuze însă la şcoală este angajat un singur şofer. Aşa se face că un microbuz stă nefolosit, deoarece consiliul local nu mai are bani pentru al doilea șofer.
„Noi am dat bani din buget ca să angajăm şofer la Primărie ca el să-şi desfăşoare activitatea la şcoală. Ştim prin ce probleme şi necazuri trec copiii. Anul acesta este mai bine, dar anul trecut a fost iarna grea iar elevii trebuiau să se deplaseze prin nămeţi,” a explicat Titi Iacob, primarul comunei Şcheia.
Singurul şofer bate drumul de la şcoală până în satele învecinate de mai multe ori într-o singură zi. Şi asta pentru a duce la şcoală sau acasă cât mai mulţi elevi.
„Patru curse dimineaţa, patru curse după-amiaza - destul de greu ne descurcăm, Maşina este veche, nu este şofer. Nu vine nimeni cu jumătate de normă. N-are cum să vină cu 3 milioane de lei pe lună să lucreze,” spune Titi Vieru, unicul șofer al microbuzului școlar.
Cu toate eforturile depuse, puţini din cei peste 150 de elevi au şansa să urce în microbuzul funcțional. Restul ... merg pe jos.
„Mergem pe jos 8 kilometri, dar mai venim şi cu transport. Când nu avem bani, ne ducem pe jos acasă. Dar când e frig şi bate vântul aşa mergem, prin frig. Ca să ajungem dimineaţă trebuie să plecăm de la 6. (Iar acasă când ajungeţi?) Pe la 4. Mergem aproape două ore pe jos,” povestește un copil.
Primarul din Şcheia a depus şi anul acesta documentele necesare pentru a angaja la Primărie un şofer. Dacă va obţine şi banii necesari pentru salarizarea lui, şoferul va lucra dimineaţa şi după-amiaza pe microbuzul şcolar, iar în restul zilei va munci pe utilajele Primăriei. În județul Iași mai este nevoie de încă 60 de microbuze şcolare.