Aparatul de ultimă generaţie transmite stimuli către creier şi ajută la crearea de noi contacte între celule. Astfel, creşte receptivitatea creierului, muşchii sunt şi ei stimulaţi, iar perioada de recuperare a pacienţilor se scurtează.
Iar terapia nu este deloc dureroasă.
Cel mai bun rezultat se va înregistra, spun medicii neurologi, în cazul vorbirii - recuperarea scade cu 6 luni, de la 2 ani la un an şi jumătate. Dar aparatul poate fi folosit şi pentru recuperare motorie, în cazul sclerozei multiple şi a Parkinson-ului.
"Tratamentul este strict individualizat, adică facem ce trebuie la pacientul care are indicaţie pentru această metodă. Dar în general, 35-40% dintre pacienți cu diverse patologii, traumatică, vasculară chiar şi degenerativă vor beneficia de tratament şi investigaţii cu acest aparat," explică Cristian Popescu, şeful Clinicii de Neurologie.
La aparat vor avea acces câte patru pacienţi pe zi, care vor fi selectaţi în funcţie de vârstă şi de şansele de recuperare. Ei vor beneficia de câte o şedinţă de jumătate de oră, timp de 10 zile consecutiv.
Conform datelor Societății de Neurologie, în România, numărul de accidente vasculare este de 3-4 ori mai mare decât în ţările Europei Occidentale. Numai la Spitalul de Recuperare din Iaşi ajung zilnic câte doi pacienţi care au rămas cu o anumită invaliditate în urma unui accident vascular cerebral.