Locatarii blocului din cartierul Grigorescu au renunţat în 2001 la serviciile Regiei de Termoficare, au cumpărat şase centrale termice şi au montat câte două în fiecare scară a blocului.
"De doi ani încoace, costurile cu regia celor şase centrale, că sunt două pe fiecare scară, au crescut destul de mult. Prima lună în care ne-am racordat la termoficare: 20 de lei partea comună. De obicei partea comună cu centrala noastră, cu centrala de scară, ajungea undeva la 35 - 40 de lei. Deci este o reducere substanţială", explică Ioan Cătană, preşedintele asociaţiei de proprietari.
De altfel, proprietarii apartamentelor cred că facturile pe care le vor avea de plătit de acum înainte vor fi chiar şi cu 100 de lei mai mici.
Rebranşarea blocului cu 112 apartamente s-a făcut gratuit. Dacă vor fi mulţumiţi de serviciile oferite, locatarii vor rămâne clienţi ai Regiei de Termoficare şi în anii următori.
"Vor beneficia de tariful local, respectiv de 165 de lei pe gigacalorie. Trebuie subliniat că acest tarif este mai redus în prezent decât cel asociat cu gazul, pentru a produce aceeaşi energie termică. Revenind la sistemul centralizat, vor realiza o economie de aproximativ 15%", precizează Cătălin Tătaru, director de producţie în cadrul Regiei de Termoficare Cluj.
Numai în această toamnă, 350 de apartamente s-au rebranşat la sistemul centralizat de încălzire. Asta după ce, în ultimii 10 ani, jumătate dintre proprietarii de apartamente din Cluj-Napoca s-au deconectat şi şi-au montat centrale proprii.