Diana Constantinescu este un pacient care a beneficiat de procedura medicală HIPEC, chimioterapie hipertermică intraperitoneală. Când a fost diagnosticată cu tumori la nivelul abdomenului, singura şansă de supravieţuire a fost intervenţia chirurgicală prin această metodă. Principala problemă cu care s-a confruntat a fost cea a banilor, pentru că o astfel de intervenţie se ridică la ordinul miilor de euro şi nu este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
"Nu este din păcate şi nu numai că nu este decontat, nu este nici foarte mult făcut public. Cu toate că e un efort financiar foarte mare pentru un om obişnuit, totuşi oamenii ar trebui să ştie că există această posibilitate", spune Diana Constantiescu, pacient
Până nu demult, în România nu se realiza o astfel de procedură medicală deşi în alte centre din Europa, aceste operaţii se fac de peste 10 ani.
„România este poate unica ţară din Europa care face acest tip de intervenţii dar care nu sunt decontate de către Casa de Asigurări, sau sunt decontate la costul mediu al intervenţiilor, ceea ce înseamnă undeva la 300-400 de euro pentru o operaţie care costă undeva la 10.000 de euro ", spune Bogdan Moldovan, medic chirurg.
"În Italia, noi am publicat costurile unei astfel de operaţii, care sunt între 36.000 şi 40.000 de euro. Şi nu sunt complet decontate de către sistem. Aproximativ 15, până la 17.000 de euro sunt rambursaţi de sistem", spune prof. dr. Marcello Deraco - Instituto Nazionale Tumori, Milan, Italia.
Operaţia presupune îndepărtarea chirurgicală a tuturor maselor tumorale abdominale, urmată de un tratament cu un citostatic încălzit la 41-42 de grade şi care acţionează direct asupra zonei operate.
„Asta ne permite nouă ca ceea ce nu vedem cu ochiul liber să distrugem prin chimioterapie şi căldură. Nu este posibil să facem asta cu un altfel de terapie", spune prof. Frederic Ris - Hopitaux Universitaires de Geneve, Elveţia.
Procedura medicală HIPEC a apărut în anii '90 în America şi a fost promovată de chirurgul Paul Sugarbaker. La Braşov, astfel de operaţii se fac de trei ani şi până acum au beneficiat de intervenţii 36 de pacienţi.
Reporteri: Mirela Palcu, Liviu Beju
Operatori: Lucian Păculea, Alex Apetroae