Ferma lui Mihai Tatu ocupă o suprafaţă de cinci hectare din terenul pe care îl are bărbatul. Pe lângă grajdurile în care ţine vacile, el a mai construit şi două rampe, una pentru depozitarea gunoiului de la animale şi una pentru depozitarea furajelor, precum şi o sală de muls. Potrivit noilor prevederi din Codul Fiscal, din acest an toate anexele vor fi impozitate, asemeni oricărei alte construcţii.
"Nu ştiu cum vor suna normele de aplicare ale acestui impozit dar în mod evident suprafaţa unei ferme este impozitată, în primul rând. Deci dacă ţi-am impozitat terenul e clar că am impozitat toată suprafaţa fermei ori o platformă de gunoi nu poate intra la impozitare, atât ca teren cât şi ca şi construcţie", spune Mihai Tatu.
Până în acest an, pentru întreaga suprafaţă ocupată de ferma lui, bărbatul plătea deja la stat un impozit de aproximativ 63.000 de lei, aşa că vestea că de acum va da mai mulţi bani l-a demoralizat. Din cauza acestei măsuri, producătorii agricoli pierd bani iar munca le este îngreunată, susţin fermierii.
Impozitul este valabil pentru construcţiile care erau deja ridicate la sfârşitul lunii decembrie 2013.
"Se ridică la cuantumul de 1,5% din valoare construcţiilor aflate în patrimoniul persoanelor juridice care sunt obligate la plata acestui impozit din care se scade valoarea construcţiilor pentru care contribuabilul plăteşte impozit pe clădiri", declară Nicoleta Rogalschi - purtător de cuvânt Direcţia Fiscală Braşov
Impozitul va fi calculat în baza unei declaraţii pe propria răspundere pe care o face fiecare fermier cu privire la construcţiile pe care le are. Declaraţia trebuie depusă de producătorii agricoli până în data de 25 mai. Plata impozitului se poate face în două tranşe, în lunile mai şi septembrie.